Omicron Tehdidi Altında Olan Ülkeler Yeni Önlemler Aldı!

Dünya’da etkili olan Koronavirüsün neden olduğu Omicron varyantı Avrupa ülkelerinde hızla yayıldı. Bu durum, hükümetlerin yeni önlem almasına neden oldu.

15.12.2021-17:45 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-17:51)

Omicron varyantının Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya yayılmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce hiçbir varyantta görülmemiş bir oranda yayıldığını ve yakında ise baskın varyant olacağına dikkat çekmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, yeni çıkan varyantın zirve yapmasına sadece haftalar kaldığını bildirildi. Bununla birlikte ülkedeki hükümetlerin önlemlerini arttırması gerektiğini açıkladı. 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron varyantı ile ilgili yaptığı açıklamada dünyada en az 77 ülkede bu varyantın görüldüğünü açıkladı. 


Ghebreyesus, Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından ülkelerin hemen hatırlatma dozuna başlamasına tepki gösterdi. Öte yandan ülkelerin yetişkinlere yaptığı hatırlatma dozunun Omicron varyantına karşı faydasının olup olmadığı konusunda kanıt olmadığını ifade etti. 

HATIRLATMA DOZUNA BAŞLANDI

Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen uyarılara rağmen Avrupa’nın başlıca ülkelerinden olan İsviçre, Almanya, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Belçika gibi pek çok ülke hatırlatma dozunun uygulanmasına ilişkin karar aldı. 

İSVİÇRE

Omicron varyantının hızla yayıldığı ülkelerden biri olan İsviçre’de yeni kısıtlamaların getirildiği bildirildi. Ülkeye giriş yapmak isteyen aşılı veya aşısız kişiler, test yaptırmak zorunda bırakıldı. İsviçre, bu durumu daha da sıkılaştırmış durumda. Ülkeye giriş yapan aşılı veya aşısız kişiler ilk girişlerinden 4’üncü günden 7’nci güne kadar yeniden test yaptırmak ve sonuçlarını kanton yetkililerine bildirmesini zorunlu kıldı. 

İsviçre, Kovid-19un Omicron varyantına ilişkin 16 yaş ve üzeri kişiler için 3’üncü doz hatırlatma dozu uygulanması onayını verdi. Verilere göre, ülkede geçen haftalarda 10 bin civarında olan vaka sayılarının bu hafta 5 bin civarına düştüğü görüldü. Vakaların içinde ise yüzde 2,5'inin Omicron varyantı olduğu ortaya çıktı. 

Bu durum Almanya’da da aşıyla önlenmeye çalışılıyor. Ülke, yıl sonuna kadar 30 milyon hatırlatma doz aşısını uygulanmasını hedefliyor. Öte yandan Almanya’da görülen Omicron varyantı vakası sayısı ise 80 civarında seyrediyor. 

İNGİLTERE

İngiltere’de hızla yayılan Omicron varyantı ile ilgili mücadelesinde, ülkeye girişlerde aşı pasaportu dahil birçok kısıtlamayı gündemine getirdi. 

Parlamento, yapılan düzenlemeler kapsamında kapalı mekanlarda da maske takılması zorunlu kıldı. Bununla birlikte gece kulüpleri gibi mekanların girişlerinde içeriye alınmadan önce kişilerin aşı veya test belgesine bakılacak. 


Aşı pasaportu, çok fazla kişinin bulunduğu kapalı mekanlarda, ve açık mekanlarda uygulama sağlanacak. Aynı zamanda en az 2 doz aşısını olanlar veya negatif test sonucu gösterebilenler bu gibi yerlere girme izni verileceği duyuruldu. 

Ülke, pazartesi gününden itibaren evde çalışma uygulamasına yeniden geçirileceğini duyurdu. Alınan bilgilere göre, eğer gereken önlem alınmazsa vakaların ay sonuna kadar 1 milyona kadar çıkabileceği açıklandı. 

Öte yandan uzmanlar, Omicron varyantına yönelik sert önlem alınması gerektiği aksi takdirde ise ülkede 25 bin ila 75 bin kişinin hayatını kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu. 

FRANSA

Fransa’da ise 133 kişi de Omicron varyantı görüldü. Bununla birlikte ülkede bazı önlem alındı. Bugünden itibaren 5-11 yaş grubunda riskli olarak görülen çocuklar için Kovid-19 aşısı uygulanacak. Ülke, vakaların artması nedeniyle 10 Aralık’ta gece kulüpleri 1 aylığına kapatma kararı aldı. 

 İTALYA

Son zamanlarda Omicron varyantının artış gösterdiği İtalya’da ise, salgınla mücadele kapsamında OHAL ilan edilmişti. Hükümet, bu tarihi 31 Mart 2022'ye kadar uzattı.

Ülke genelinde son 24 saatte 20 bin kişide vaka tespit edilirken bu kişiler arasında 27 kişi de ise Omicron varyant olduğu belirlendi.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, AB’den geleceklere yönelik yeni tedbirler getirildiğini bildirdi. OHAL kapsamında imzalanan kararda, Avrupa Birliği’nden gelecek kişiler ülkeye girmeden önce test yapma zorunluluğu getirildi. Buna ek olarak İtalya’ya girildiği günden itibaren kişilerin 5 gün karantinada kalması zorunlu kılındı. 


Bu uygulama 16 Aralık'ta başlayacak olup 31 Ocak 2022'ye kadar süreceği belirtildi. İtalya hükümeti, Omicron vakalarının artışı sebebi ile Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Esvatini ve Malavi'ye yaptığı seyahat yasaklarını 31 Ocak 2022 tarihine kadar uzattığı kaydedildi.

İSPANYA

Omicron varyantının ilk kez 29 Kasım'da görüldüğü İspanya’da ise 49 kişi de bu varyantın görüldüğü tespit edildi. 

Bakanlık yapılan açıklamaya göre, ülkede görülen vakaların sadece 17’sinin Afrika’nın güneyinden gelen kişiler olduğunu dile getirdi. Bu durum neticesinde İspanya, Afrika’dan gelen yolcular için 10 günlük karantina süresini uygulamaları şartını veriyor.

Öte yandan ülkede, Koronavirüs vaka sayılarında yüksek bir artış olduğunu ifade etti. Bakanlık yaptığı açıklamada, son 24 saatte 26 binden fazla yeni vakanın tespit edildiği ve 58 kişinin ise hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Ülkede ise 5-11 yaşlarında bulunan çocukların Koronavirüs aşılanmasına 14 Aralık tarihinde uygulanmaya başlandığı bildirildi. Ülke de bulunan 17 özerk yönetimde Kovid-19 salgınına karşı farklı farklı önlemler alınsa da genel anlamda büyük kısıtlamaların olmadığı gözlemlendi. 

AVUSTURYA

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, Avusturya’da 59 Omicron varyantı bakası görüldü.

Ülkenin Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein, yaptığı açıklamada ise, yeni çıkan virüs Omicron’un deltadan daha hızlı yayıldığını ancak bu durumun vakaları görülen hastalarda daha hafif seyrettiğini belirtti.

Ülkede görülen Omicron varyantının daha fazla yayılmasını önlemek için temaslı kişilere yönelik daha katı önlemler uygulanıyor. 

Alınan önlemlerde buna bağlı olarak aşılı veya aşısız kişiler fark etmeksizin 14 gün boyunca karantinaya girmek zorunda olduğu açıklandı. 

BELÇİKA

Koronavirüse bağlı Omicron varyantının ilk kez Güney Afrika'da görülmesinden sonra Avrupa’daki ilk Omicron varyantı vakası ise Belçika’da tespit edildi. 26 Kasım’da görülen vakanın ardından Omicron varyantı ülke genelinde hızla yayıldığı bildirildi.

Bununla birlikte Belçika’da 14 Aralık tarihi itibari ile günlük vakalar içerisinde yüzde 3’ünün Omicron kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Bu oran ise günlük 13 binin üzerindeki vaka içinde 400 kişide Omicron vakasının görülmesi demek oluyor. 

Belçika sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Omicron varyantının yıl sonuna doğru deltayı geçerek ülke genelinde baskın varyant olacağı bildirildi. 

Bununla birlikte ülkede yeni varyantın tespit edilmesinden sonra herhangi bir önlem alınmadığı açıklandı. Kış günlerinin gelmesi ile vakalarda görülen artışa karşı en son tedbirler kasım ayında verilmiş ancak uygulanan tedbirlere de bir yenileri eklenmedi.


Belçika hükümeti, artan vakalarla birlikte ülkede aşılama uygulamaların artmasını ve tam aşılı olan kişilerin de üçüncü dozlarını yaptırmasını istediğini belirtti.

Hükümet henüz daha aşılamalara zorunluluk getirmezken bu konuyla ilgili gelecek hafta görüşmelerin yapılacağı belirtildi. Öte yandan Belçika’da 1 Nisan'dan itibaren sağlık çalışanlarına Kovid-19 aşısının zorunlu olacağı açıklandı. 

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da henüz Omicron varyantı vakası görülmediği belirtildi. Başbakanı Kiril Petkov, ülkede salgına karşı ekonomi koruma amaçlı olarak aşılama kampanyasının ön planda olacağını ifade etti. 

HOLLANDA

Hollanda’da halen daha devam eden Kovid-19 nedeni ile getirilen kısmı kapanmanın 1 ay daha uzatıldı bilgisi verildi. 

Hollanda’nın geçici hükümeti, ülkede artış gösteren Kovid-19 vaka sayıları nedeni ile 3 haflaık kısmi kapanma zorunluluğu getirmişti. Bu kapanma Omicron varyantının yayılmasının da önünde geçebilmek için 1 ay daha uzatılarak 14 Ocak'a kadar devam edeceği bildirildi. 

Ülkede uygulanan tedbirlerde mağaza ve dükkanlar akşam saat 17.00’den itibaren kapatılacağı açıklandı. Bununla birlikte kafe, restoran ve lokantalar ile süpermarketler ise 05.00 ila 20.00 saatlerinde açık kalabileceği duyuruldu. 

Varyantın büyüyerek yeni bir dalgaya dönüşeceğini düşünen hükümet, 8 yaşın üstündeki herkese 3. doz aşının uygulanacağı belirtildi.

Hollanda hükümetinde ilk kez 26 Kasım’da görülen Omicron vakası Güney Afrika'dan dönen yolcuların 18’inde tespit edildiği bildirildi.

Ülkenin Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM ise, bu zamana kadar tespit edilebilen Omicron varyantı olan kişilerin sayısının 105 olduğunu açıkladı. 

YUNANİSTAN

Yunanistan’da 5 kişide Omicron varyantı görülürken, hükümetin bu konuda hiçbir tedbir uygulamaması dikkat çekti.


DANİMARKA

Danimarka’da Kovid-19 salgınında günlük vaka sayılarının 10 bin civarında olduğu belirtildi. Bununla birlikte 22 Kasım’dan bu yana 3 bin 437 kişi de Omicron vakası tespit edildiği açıklandı.

Ülke genelinde, yeni çıkan varyantı bu hafta içinde baskın olacağı tahmin ediliyor. Bu varyantı kontrol altına içinse 40 yaş üzeri yetişkinlere hatırlatma dozu uygulanması kararı alındığı bildirildi.

NORVEÇ

Norveç’te son zamanların en yüksek vaka sayıları görüldü. Yetkililer bu konunun ülkede ciddi olduğunu vurgulayarak, yapılan tedbirlerin yeterli olmaması durumunda ise Omicron'un gelecek üç hafta içinde günde 90 bin ila 300 bin kişiye bulaşabileceği konusunda uyarı yaptı. 

Hafta başında Norveç’in başkenti Oslo’da 472 vaka olmak üzere 958 Omicron varyantı vakası olduğu açıklandı. Ülke genelinde restoran ve barlarda alkol servisi yapılması yasaklandı. Öte yandan evden çalışma sistemine geçilmesi için çağrıda bulunuldu. 

MACARİSTAN

Macaristan’da ilk kez Omicron varyantı 13 Aralık’ta görüldü. 2 kişide tespit edilen varyant, ülkede herhangi bir tedbir aldırtmadı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal