Ölünceye Kadar Bakma Akdi (ÖKBA) Nedir?

Açılımı 'Ölünceye Kadar Bakma Akdi' olan ÖKBA'nın ne olduğu merak ediliyor. ÖKBA nedir, kapsamı nedir? şeklinde araştırmalar yapılıyor. Taşınmaz mal sahibi kişinin kendisine bakan akraba, aile veya 3'üncü şahıs kişiye malını devretmesini kapsayan ÖKBA nedir?

23.02.2021-17:43 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-17:43) Ölünceye Kadar Bakma Akdi (ÖKBA) Nedir?

Günlük hayattan aşina olduğumuz ÖKBA'nın ne demek olduğu merak ediliyor. Açılımı 'Ölünceye Kadar Bakma Akdi' olan ÖKBA nedir? ÖKBA ne demek, kapsamı nedir?

ÖKBA NEDİR?

Açılımı Ölünceye Kadar Bakma Akdi şeklinde açılımı olan ÖKBA, taşınmaz mal sahibi olan kişinin kendisine bakan aile, akraba ya da üçüncü şahıs malını devretmesini kapsar. Günlük hayatta ya da çeşitli yerlerde duyduğumuz ÖKBA kelimesinin içeriği ve kapsamı araştırılıyor. 

Daha çok yaşlı insanlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemde, bakımı söz konusu olan kişi ile bakıcı arasında anlaşma gerçekleştirilir.

Yapılan anlaşma kapsamında taşınmaz mal sahibi olan kişi malını, kendisine ölene kadar bakması şartı ile bakım borçlusuna devreder.

ÖKBA KAPSAMI NEDİR?

ÖKBA'nın kapsamı belirlenen bakım borçlusu, aile üyelerinden biri olabileceği gibi akraba ya da 3'üncü şahıs da olabilmektedir.

ÖKBA ÖRNEKLERİ

'Veli Bey, İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki 10000 ada 10 parseldeki 1 numaralı (bağımsız bölüm) şahsına ait dairesini kızı Ayşe'ye ÖKBA şartı ile devretmiştir.'

ÖKBA ŞARTI NEDİR?

ÖKBA'nın yalnızca bir şartı bulunmaktadır. O da bakımını isteyen kişiye, vefat edene kadar bakılması şartı aranmaktadır. Bakım borçlusu olan kişi, anlaşmayı kabul ederek taşınmaz malı devraldığı durumda 'bakım şartını' kabul etmiş sayılmaktadır.

ÖKBA NEREDE YAPILIR?

ÖKBA işlemi için tapu müdürlüğünde resmi senet düzenlenebileceği gibi noter veya sulh hakimliği huzurunda da işlem yapılabilir.

Tapu müdürlüğünde düzenlenen tescil istem belgesinin yanı sıra tüzel kişiler bakım borçulusu olabilir ancak bakım alacaklısı olmamaktadırlar.

ÖKBA İLE ALINAN MALIN SATIŞI

Bakım borçlusu olan kişinin, taşınmaz malı kendi üzerinde tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani ÖKBA ile bakım yapan kişi, taşınmaz malı devraldıktan sonra satışını gerçekleştirebilir. Bakımı yapılan kişinin yaşaması, taşınmaz malın satılmasına engel görülmemektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal