Nitrat Zengini Sebze Tüketmek Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor

Sağlıklı kalbe giden yol, sağlıklı besinlerden geçiyor. Çünkü bu besinler, damarları temizleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlıyor.

08.05.2021-16:37 - (Son Güncelleme: 14.05.2021-18:37)

Kalp hastalığı genç yaşlı diye ayırmadan en sık görülen önemli hastalıklardan biridir. Yetersiz ve dengesiz beslenmeler kalp hastalığına yol açan nedenleri artırmaktadır. Kalp sağlığı öncelikle yaşam biçimi ve beslenmeyle alakalı olarak ortaya çıkıyor. Kalbin en önemli hayat bağlayıcısı olduğunu unutmamak ve ona iyi bakmak gerekir.

Kalp ve damar sağlığı hiç kuşkusuz birçok hastalığın önlenmesinde de önemli. Kalp sağlığını korumada yardımcı etkenlerin başında ise sağlıklı beslenme geliyor. Sağlıklı bir vücudun ardında sağlıklı ve doğru beslenmenin olduğunu vurgulayan uzmanlar tüketmemiz gereken besinleri de açıklıyor.

GÜNDE BİR PORSİYON NİTRAT ZENGİNİ SEBZE TÜKETİMİ KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR

Bilim insanları, günde bir porsiyon nitrat zengini sebze tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığını tespit etti. Avusturalya'daki Edith Cowan Üniversitesinden araştırmacılar, düzenli olarak nitrat açısından zengin sebze tüketiminin tansiyon üzerindeki etkisini araştırdı.

Araştırmacılar, nitrat bakımından zengin sebze tüketiminin kalp hastalığı riskini yüzde 12 ila 26 azaltabileceğini ortaya koydu.

Çalışmada kapsamında, araştırmacılar, 23 yıl boyunca "Danimarka Diyet, Kanser ve Sağlık Çalışması"na katılan 50 binden fazla kişinin verilerini inceledi.

Araştırma ekibinden Catherine Bondonno, düzenli olarak nitrat zengini sebze tüketiminin bacaklardaki kan damarlarının daralmasıyla bilinen bir tür kalp hastalığı olan periferik arter, kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürdüğünü tespit ettiklerini kaydetti.

Bondonno, söz konusu sebzelerden günlük bir porsiyon tüketiminin yeterli olacağı, daha fazla tüketimin daha verimli sonuçlar almada etkisinin bulunmadığını bildirdi.

Kan basıncını düzenleyici özelliği olduğu bilinen nitratın ıspanak, kırmızı pancar, lahana, brokoli, marul ve dereotu gibi sebzelerde bulunduğu belirtiliyor.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR