NATO’dan kritik çağrı: Sırbistan ve Kosova gerginliği tırmandırdığı takdirde müdahale edilecek

Dünyada yaşanan siyasi gerginliklerden birisi olan Sırbistan Kosova gerginliği konusunda NATO’dan kritik bir çağrı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘’Sırbistan ve Kosova gerginliği tırmandırdığı takdirde müdahale edilecek’’ uyarısını yaptı. Detaylar haberimizde...

18.08.2022-09:43 - (Son Güncelleme: 18.08.2022-11:58) NATO’dan kritik çağrı: Sırbistan ve Kosova gerginliği tırmandırdığı takdirde müdahale edilecek

Son haftalarda dünyanın gündeminde olan Sırbistan Kosova gerginliği konusunda NATO’nun gerginliği yatıştırma çağrıları sürdürüyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile NATO karargahında yaptığı görüşme sonrasında bir açıklamada hem Sırbistan hem de Kosova’ya gerginliğin azaltılması çağrısını yaptı.

NATO’dan kritik çağrı

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginliği konusunda olumlu gelişmeler aldıklarını söyleyen Stoltenberg, Sırbistan’ın ve Kosova’nın gerginliği azaltma sorumluluğu olduğunu kaydetti. Her iki ülkeye de çağrı yapan Stoltenberg’in ifadeleri şu cümlelerden oluştu:

"NATO sahadaki durumu yakından izlemeye devam etmektedir. KFOR barışı koruma misyonumuz, BM'nin verdiği yetkisine odaklanmış durumdadır. İstikrarın tehlikeye girmesi halinde KFOR müdahale etmeye hazırdır. KFOR, Kosova halkına güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlanması için gereken tedbirleri alacaktır."

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, diyalog süreci kapsamında yarın Brüksel'de Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in eşliğinde bir araya gelecek.

Sırbistan Kosova gerginliği

Kosova ile hiçbir konuda anlaşamıyoruz

Yarın Brüksel’de yapılacak toplantının gergin geçmesini beklediğini söyleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic, Kosova ile hiçbir konuda anlaşma sağlayamadıklarını ifade etti. Vucic ayrıca ‘’Gerginliğin tırmanması veya herhangi bir çatışma ihtimalini önlemek istiyoruz." diye konuştu.

Barış ve istikrarın Sırbistan için çok önemli olduğunu söyleyen Alexandar Vucic, ‘’Balkanlar'ın, Brüksel'deki veya dünyadaki herkesi bıktırdığını biliyorum. Herkes bizim sızlanmalarımızı dinlemekten usandı." dedi ve Sırbistan’ın Kosova sınırını ihlal ettiği iddialarınıın da doğru olmadığını belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal