Gerilim tırmanıyor! Çin ile Tayvan arasındaki krize bir ülke daha dahil oldu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin-Tayvan gerilimine neden olan Tayvan ziyaretinin ardından, Kanadalı milletvekilleri tarafından Tayvan'a ziyaret planlandığı açıklandı.

18.08.2022-09:11 - (Son Güncelleme: 18.08.2022-17:23) Gerilim tırmanıyor! Çin ile Tayvan arasındaki krize bir ülke daha dahil oldu

Kanada Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Judy Sgro, Parlamentonun Kanada-Tayvan Dostluk Grubu üyesi olan 8 komite üyesinin Tayvan'a gitmeyi planladığını belirterek, "Ziyaretin amacı Tayvan ya da Çin için sorun oluşturmak değil. Ticaret komitesi, iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek adına, yeni fırsatları değerlendirmek üzere Tayvan'ı ziyaret etmeyi planlıyor" dedi.

"Demokrasi hepimizin önemli bir parçasıdır"

ABD Kongre Heyeti'nin Tayvan'a ziyaretinin ardından uluslararası ilişkilerde "önemli bir baskı" olduğunu söyleyen Sgro, "gerekli" bir gezi olarak adlandırdığı ziyaretin diplomasi yoluyla gerçekleşeceğini aktardı. Sgro açıklamasında, "Demokrasi hepimizin önemli bir parçasıdır. Özgürlükleri ve demokrasileri için savaşan diğer ülkeleri korumamız gerekiyor. Açıkçası Kanada'nın da Çin'e karşı durmasından gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

"Normale dönmemiz gerekiyor"

Muhafazakar milletvekili ve Ticaret Komitesi Başkan Yardımcısı Randy Hoback ise yaptığı açıklamada, "Bence pek çok şeyde normale dönmemiz gerekiyor. Bunlardan biri ziyaretler, ülkeden ülkeye etkileşimde bulunmak" dedi.

Kanada'nın Tayvan gezi planına geçtiğimiz baharda başladığı bildirilirken, yolculuğun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, kısmen de olsa Tayvan'ın COVID-19 protokollerine bağlı olacağı ifade edildi.

Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti Çin tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Pelosi'nin ziyaretine yanıt olarak Çin, ticareti kısıtlamış, Tayvan çevresinde büyük askeri tatbikatlar başlatmış ve Pelosi'ye yaptırımlar uygulamıştı. ABD Kongre Heyeti ise geçtiğimiz pazar Tayvan'ı ziyaret etmiş ve Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya gelmişti.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal