NATO Liderler Zirvesi'nde ilk temaslar: Aile fotoğrafı çekildi!

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu görüşmek üzere, NATO Karargahında bir araya geldi. Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katıldı.

24.03.2022-14:05 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-17:09)

NATO'ya üye ülkelerinin devlet ve hükümet liderlerinin katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargâhında gerçekleşti. Aile fotoğrafı çekimi öncesi yaşanan bir olay ise dikkatleri üzerine çekti. Fotoğraf için bir araya gelen liderlerden İngiltere Başbakanı Johnson ile konuşan ABD Başkanı Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görünce Johnson'a sırt döndü. Tokalaşan Biden ve Erdoğan bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti. Erdoğan, NATO Karargâhı’ndaki zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Aile fotoğrafı çekildi

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Macron, NATO liderlerinin aile fotoğrafının çekildiği alana geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada fotoğraf çekiminden önce liderlerle bir süre sohbet etti.

NATO Aile Fotoğrafı

Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında İngiltere Başbakanı Johnson yer aldı. Liderler, daha sonra "NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları" toplantısına geçti.

Erdoğan ve Biden ayaküstü sohbet etti

Erdoğan'ın ayaküstü sohbet ettiği isimler arasında ABD Başkanı Joe Biden da bulunuyor. Biden, yanına gittiği Erdoğan ile selamlaştı. İki liderin samimi diyaloğu kameralara yansıdı. Biden'ın Erdoğan'ı görünce o sırada sohbet ettiği İngiltere Başbakanı Johnson'ı unutması dikkat çekti.

Erdoğan ve Biden

NATO'nun Doğu Avrupa Politikası

Zirvede, NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirilecek. Söz konusu zirve kapsamında devlet ve hükümet liderleri dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Toplantının bitmesinden ardında da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında: “NATO liderleri Ukrayna’ya daha fazla destek vermeye karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Jens Stoltenberg

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nin ardından duyurulan ortak bildiride: "Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz." sözlerine yer verildi.

Çin'e çağrıda bulundu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çin'e çağrıda bulunarak: “Bugün NATO liderleri Çin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin Rusya'ya ekonomik ya da askeri destekte bulunmamalı. Pekin, barışçıl çözüm için diplomatik nüfuzunu kullanmalı. Belarus'u bir suç ortağı olarak işgale destek vermeyi bırakmaya çağırıyoruz. NATO liderleri savunma yatırımlarını arttırmakta anlaştı.” ifadelerine yer verdi.

Kimyasal silahların kullanılması çatışmasının doğasını değiştirir

Jens Stoltenberg kimyasal silah kullanımına değinerek: ''Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Bunun geniş çaplı sonuçları olacaktır. Bu hem Ukrayna halkını etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit edecek duruma yol açacaktır. Kimyasalların çevreye yayılması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Rusya'nın geçmişte Suriye'de kimyasal silahlar kullanılmasına destek olduğunu da biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal