NASA'nın uzay aracı Kızıl Gezegen'den emekli olacak!

NASA’nın Mars’taki uzay araçlarından InSight emekliyor oluyor. Kathya Zamora Garcia, enerji kaynağının azalmasını sebep göstererek uzay aracının operasyonlarını yaz sonunda sona erdireceklerini iletti

18.05.2022-17:06 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-17:24) NASA'nın uzay aracı Kızıl Gezegen'den emekli olacak!

NASA’nın Mars’taki uzay araçlarından InSight emekliye ayrılacağı açıklandı. Bir süredir Kızıl Gezegen’in tozlu ortamıyla mücadele ediyordu. Bu açıklamayla uzay aracı, birkaç ay içinde emekli olacak. Jet İtki Laboratuvarı'nda InSight projesinin müdür yardımcısı Kathya Zamora Garcia, salı günü düzenlediği basın toplantısında, enerji kaynağının azalmasını sebep göstererek uzay aracının operasyonlarını yaz sonunda sona erdireceklerini iletti. Laboratuvardan yapılan açıklamaya göre InSight'ın Güneş panellerinde uzun süredir toz birikiyor. Bu da uzay aracının Güneş enerjisinden yararlanmasını engelliyor. 

Düşündüğümüzden daha uzun sürebilir

Laboratuvarın baş araştırmacısı Bruce Banerdt’in açıklamalarına göre, InSight'ın cihazlarını tam olarak ne zaman kapatacağı hava durumuna, uzay aracının performansına ve şimdiden ölçülmesi zor diğer faktörlere bağlı. Banerdt, "Mars'taki hemen hemen her uğrakta beklentilerimizi aştı, bu yüzden aslında düşündüğümüzden daha uzun sürebilir" ifadelerine yer verdi.

InSight

En büyük depremi kaydetmişti

Kasım 2018'de Kızıl Gezegen’e inen InSight, buradaki sismik aktivite ve depremlerle ilgili eşi benzeri görülmemiş ölçümler yaptı. Uzay aracı bu ay Mars'ta şimdiye kadar tespit edilen en büyük depremi kaydetmişti. Aracın 4 Mayıs'ta gezegende 5 büyüklüğünde bir deprem saptadığı bildirilmişti.

Çekirdeğin boyutunu hesaplamıştı

Mart ayında da Insight'ın topladığı sismik verileri inceleyen uluslararası bir araştırma ekibi, Kızıl Gezegen'in çekirdeğinin boyutunu hesaplamıştı. Çekirdeğin yarıçapı bin 810 ila bin 860 kilometre olarak belirlenmişti. Banerdt, "Daha önce Mars'ta neler olup bittiğine dair epey bulanık bir resim çizebiliyorduk. Bence InSight'ın gerçek katkısı, artık gezegenin iç kısmının niceliksel açıdan kesin ve berrak bir resmini çizebilmemizdir" ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal