NASA’dan 23 yıl aradan sonra tarihe geçen keşif! Kara deliğin sesi kaydedildi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), neredeyse 235 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Perseus Galaksisi içerisinde olan kara deliğin sesini kaydetmeyi başardı. İşte haberin detayları...

07.05.2022-09:26 - (Son Güncelleme: 07.05.2022-10:25)

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından 235 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Perseus Galaksisi içindeki kara deliğin sesi kaydedilmiştir. NASA, bugün yapmış olduğu paylaşımda, neredeyse 235 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Perseus Galaksisi içerisindeki kara deliğin sesini kaydetmeyi başardığını dile getirdi. Öyleyse uzay boşluğunda kara deliğin sesi nasıl ve hangi araçlarla kayıt altına alındı? 

23 yıl aradan sonra tarihe geçen keşif yapıldı 

Kara deliğin sesini, Chandra X-ışını gözlemevi kayıt altına aldı. Chandra X- ışını Gözlemevi, 1999 yılında NASA'nın STS-93 göreviyle beraber uzaya fırlatılmıştır. Geçen 23 yıl aradan sonra ise bugün tarihe geçen bir keşif yapıldı. Gözlemevi tarafından kayıt altına alınan kara deliğin sesi bilim insanları tarafından astronomik verilerden kulağımızın duyabileceği bir şekilde dönüştürülmüştür. Yapılan bu paylaşımın sonrasında birçok kişi uzay boşluğunda kayıt altına alınan sesin gerçekliğine yönelik birçok eleştiride bulunuldu. Ancak bu durumu gerçekleştirmek aslında oldukça mümkündür. Bunun yanı sıra uzayın çoğu boşluktan oluşsa da tüm maddeyi, gezegenleri ve galaksileri sarmış büyük gaz kütleleri mevcuttur. NASA da çoğunlukla ses dalgalarının ilerleyebilmesi adına uzayda yer alan bu büyük kütleli gaz bulutlarının yeterli olduğu söylenmektedir. Bunun yanı sıra uzayda ses olmadığına dair yaygın bir yanlış anlaşılmanın da yapılmış olan bu paylaşımla beraber sona ereceğine inanmaktadır. Söz konusu konuya ek olarak, Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından kayıt altına alınan bu ses dalgalarının normal şartlarda ise insan kulağı tarafından algılanamadığı belirtilmektedir. İnsan kulağının duyabileceği seviyeye getirebilmek adına da sesin neredeyse 58 oktav yükseltildiği de belirtilmektedir. Böylece paylaşılan dosya içindeki sese kulağa hoş gelmesi için herhangi bir müdahalede bulunulmadığına özellikle vurgu yapılıyor.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal