NASA'dan İlginç Keşif! Sıradışı Ötegezegende Yaz Bir Gün, Kış İki Gün!

Bilim insanları, NASA'nın 2020'de emekliye ayrılan Spitzer Uzay Teleskobu'nun verilerini kullanarak sıradışı bir ötegezegen keşfetti.

31.01.2022-13:41 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-16:52) NASA'dan İlginç Keşif! Sıradışı Ötegezegende Yaz Bir Gün, Kış İki Gün!

XO-3b adı verilen ötegezegende bir yıl, Dünya zamanıyla sadece üç gün sürüyor. Dolayısıyla mevsimler de ürkütücü bir hızla geçiyor. Gezegende kış iki günde biterken, yaz da yalnızca bir gün sürüyor.

Araştırma ekibinden Lisa Dang, 'Mevsimsel sıcaklık değişimlerinin Dünya'dakinden yüzlerce kat daha güçlü olduğunu gördük' açıklamalarında bulundu. 

XO-3b, 'sıcak Jüpiter' olarak isimlendirildi. Etrafında döndüğü yıldıza yakın konumda olup da Jüpiter'le aynı ya da ondan büyük boyutlara sahip gezegenler bu sınıfta yer alıyor. XO-3b'nın yarıpı Jüpiter'in 1,2 katı. Kütlesi ise Jüpiter'inkinden yaklaşık 12 kat fazla.

YILDIZIYLA ARASINDA 6,7 MİLYON KİLOMETRE VAR

Ötegezegenin yıldızıyla arasındaki mesafe tahminen 6,7 milyon kilometre olarak belirlendi. Astronomik ölçüler söz konusu olduğunda bu gezegenin yıldızıyla "adeta burun buruna" olduğu anlamına geliyor. Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Dang, bulguları 13 Ocak'ta Amerikan Astronomi Derneği'nin basın toplantısında açıkladı.


DÜNYA İLE AYNI DEĞİL

Dünya'da mevsimler, gezegenin ekseninin eğikliğinden kaynaklanıyor. XO-3b'de ise gezegenin yıldızının etrafında elips şeklinde kendisine bir yol çizmesiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenden dolayı ötegezegende mevsimler, yıldızdan gelen radyasyon sayısını dramatik şekilde etkiliyor.

Dang, 'Bunlar, Dünya'da yaşadığımız mevsimlerle aynı değil' açıklamasında bulundu. Bilim insanına göre elips bir yörünge izlediği halde yıldızına bu denli yakın olan gezegen bulmak çok zor.

Fakat yörünge, Dang ve meslektaşlarının tespit ettiği tek şaşırtıcı özellik değil. Spitzer Uzay Teleskobu aynı zamanda beklenenden daha güçlü kızılötesi işaretler keşfetti. Bu da gezegenin son derece sıcak olduğu anlamına geliyor.

Dang, 'Spitzer sayesinde gördüğümüz bu ekstra sıcaklık mevsimsel değil. Yani yıl boyunca devam ediyor' açıklamasında bulundu.  'Araştırmamız, onun yalnızca yakınındaki yıldızı tarafından ısıtılmadığını söylüyor. Isı aynı zamanda gezegenin içinden de geliyor.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal