Narın Faydaları Nelerdir?

Narın tanelerinin faydaları sağlığa olumlu katkılar sunmakta uzmanlar nar tüketilirken yapılan bir hataya parmak bastı. Narın faydaları nelerdir? Nar kabuğu yenir mi? Detaylar haberimizde...

24.02.2020-15:26 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-14:22)

Sonbahar mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan Nar, hoş tadıyla oldukça beğenilerek tüketilmektedir. Narın diğer meyvelerden ayıran en temel özellik ile antioksidan deposu olması. 

Narın tanelerinin faydaları sağlığa olumlu katkılar sunmakta uzmanlar nar tüketilirken yapılan bir hataya parmak bastı. Narı tüketirken kabuğunu atmak büyük hata. Nar kabuğunun bilinmeyen faydaları hakkında konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, narın önemli faydalarını dile getirdi.

NAR C VİTAMİNİ İHTİYACINI KARŞILIYOR!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, narın faydaları hakkında şunları kaydetti: ''Nar C vitamininden oldukça zengin bir meyvedir. Bir su bardağı kadar narın günlük C vitamini gereksiniminin yarısını karşılar'' diye belirten başarılı diyetisyen devamında şöyle dedi: ''Nar suyu bol miktarda nar tanelerinden hazırlandığı için içeriğindeki C vitamini de artıyor. Ancak diyabetin yanı sıra karaciğer yağlanması ve yüksek trigliserid gibi durumlarda fazla meyve şekeri alınmaması gerektiği için nar suyu yerine, daha az miktarda meyve şekeri içerecek şekilde narın kendisini tüketmek daha uygun olacaktır.''


KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Narın sindirim sistemini düzenlendiğini vurgulayan Ozman, ''Besinlerin sindirilemeyen kısımlarına lif ya da posa adı veriliyor. Lif, sindirim sisteminden geçerken suyu emerek dışkı yapımını kolaylaştırıyor ve bu sayede kabızlık probleminin önüne geçiyor. Sindirim problemi yaşıyorsanız narın suyunu değil, posasıyla birlikte tanelerini tüketmeniz gerekiyor. Çünkü nar suyu elde edilirken posa kısmı kayba uğruyor.'' diyerek tavsiyede bulundu.

NAR KİLO VERDİRİR Mİ?

Nar tüketmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığını söyleyen diyetisyen ''Sağlıklı bir yetişkinin günde 25-35 gram lif alması gerekiyor. Lifin sindirim sisteminde yaşanan kabızlık gibi sorunlarda etkili olması sayesinde düzenli lif tüketen kişilerde kilo kontrolü de kolaylaşıyor. Yenilebilen miktar olarak söylersek; 100 gram, yani bir küçük kase kadar nar 4 gram lif içeriyor. Kilo vermeye çalışan kişiler günde bir küçük kase nar tanesi tüketebilirler.'' dedi.


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR!

Narın içerdiği vitaminlere değinen Ozman narın içerik yönünden oldukça zengin olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: ''Nar içeriğindeki zengin C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve minerallerle bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korunmamızda önemli bir rol üstleniyor.''

C vitamini açısından zengin olan narın ciltte kolojen sentezini uyardığını bu sayede de ciltte ortaya çıkan kırışık oluşumunun geciktirdiğini söyleyen Ozman narın canlı bir cildin anahtarı olduğu vurgusunu yaptı.

KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN NAR TÜKETİN!

Nara kırmızı rengini veren polifenollerin antioksidan özelliğine değinen Ozman nar tüketerek kanseri riskini düşürdüğünü söyleyerek şu ifadelere yer verdi: ''Vücutta oluşan serbest radikaller bazı besin kaynaklarından gelen antioksidanlar tarafından nötralize edilmezlerse; DNA ve protein gibi biyolojik maddelere zarar verebiliyorlar. Antioksidan içeriği oldukça yüksek bir meyve olan nar vücuttaki biyolojik maddeleri oksidatif hasardan, bir başka deyişle metabolizmanın normal süreçleri esnasında oluşabilen veya çevreden gelen hücrelere zarar verebilen kararsız elektronlardan koruyarak birçok kanser türünün gelişme riskini düşürebiliyor.''


Kalp ve damar hastalıklarına karşı nar suyu tüketilmesi gerektiğini söyleyen Ozman, nar suyunun vücutta kötü huylu LDL kolesterol düzeyini düşürebileceğini belirterek şöyle dedi: ''Bunun yanı sıra nar suyu vücutta su seviyesini, dolayısıyla kan basıncını kontrol eden sistemin bir parçası olan serumdaki anjiyotensin dönüştürücü enzim aktivitesini önleyerek sistolik, yani büyük kan basıncını düşürebiliyor.''

NAR DİŞE İYİ GELİR Mİ?

Narın diş etlerine olan etkisinden söz eden Ozman, narın içerdiği C vitamini sayesinde diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyledi. 

NAR KABUĞU FAYDALARI

Narın kabuğunun meyvesi kadar polifenoller bakımından zengin olduğunu ve bu maddelerin antioksidan özellik gösterdiğinin altını çizen beslenme uzmanı, ''Örneğin; nar kabuğu damar sertliğine neden olan iltihaplanmayı ve damar sertliğine yol açan plakların oluşmasını önleyebileceğine ve bu sayede kalp damar sağlığını koruyabileceğine dair çalışmalar mevcut'' diyerek nar kabuğunun önemine değindi.


Nar kabuğunun çay şeklinde demlenerek tüketilebileceğini söyleyen beslenme uzmanı, ''Ancak bildiğimiz üzere her şeyin fazlası zarar. Bu nedenle nar kabuğunu hekime danışarak, çayını da ılımlı miktarda kullanmaya dikkat edin'' diyerek narın faydalarını gündeme getirdi.

NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI İÇİLİR Mİ?

Nar çekirdeği yağı içilmesi mümkün olan doğal bir yağdır. Günde 1 yemek kaşığı yeterlidir. Eğer dilerseniz salatalarınıza da bir kaşık ekleyerek tüketmeniz mümkündür.


Peki, nar çekirdeği yağının faydaları nelerdir?

- Nar çekirdeği yağı içerdiği asitler sayesinde vücudu iltihaba karşı dirençli bir hale getirir.

- İçeriğinde bulunan fitoöstrojenlerden dolayı hormonal dengesizlikleri engeller.

- Nar çekirdeği vücutta yağ birikmesini engelleyerek fazla yağların vücuttan atılmasına katkı sunar.

- Kas ağrılarını için doğal bir ilaçtır.

- Hücre yenileyici bir özelliği vardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal