Moldova Parlamentosu, Gaz Tedariki Nedeniyle 1 Ay Olağanüstü Hal İlan Etti!

Koronavirüsü salgının ardından Rusya'nın doğalgaz arzını kısmasıyla başlayan enerji krizi büyümeye devam ediyor. Moldova yaşanan doğalgaz krizi sonucu olağanüstü hal kararı aldı.

22.10.2021-16:47 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-17:02) Moldova Parlamentosu, Gaz Tedariki Nedeniyle 1 Ay Olağanüstü Hal İlan Etti!

Koronavirüsü salgının ardından Rusya'nın doğalgaz arzını kısmasıyla başlayan enerji krizi büyümeye devam ediyor. Avrupa'da doğalgaz fiyatları yeni rekorlar kırarak bin metreküp için 1000 dolar eşiğini aşmış bulunuyor. İlk olarak Avrupa'da başlayan enerji krizi pandeminin etkisiyle Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan'a yayılırken fiyatlardaki yükselişin kalıcı olup olmayacağı belirsizliği sürüyor. Avrupa'da doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş 10 ayda yüzde 400'ü geçerken elektrik fiyatları ise yüzde 250'yi geçti. Avrupa'daki doğalgaz kaynaklarının doluluk oranı geçtiğimiz son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tüm dünyayı korkutan enerji krizinin kış aylarıyla beraber etkisini daha da göstermesi beklenirken Moldova parlamentosu dikkat çeken bir karar aldı. Gazprom'la 30 Eylül'de sona eren anlaşmanın uzatılması konusunda henüz mutabakat sağlayamayan Moldova'da hükümet, enerji alanında olağanüstü hal kararı aldı.

DOĞALGAZ KRİZİ OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİRDİ

Enerji alanında olağanüstü hal ilan eden Moldova, henüz yeni bir gaz anlaşması imzalamadı. Kış aylarına girerken Moldava’nın enerji alanında olağanüstü hal ilan etmesi Moldava halkını endişelendirdi. Basın toplantısı düzenleyen Moldova Başbakanı Gavrilitsa, ‘Olağanüstü hal, gazın yetmemesi ve ülkenin gaz sistemindeki basıncın düşmesi nedeniyle ilan ediliyor. Bundan dolayı bugün bakanlar kurulu toplanacak ve daha sonra olağanüstü hal kararının yürürlüğe koyulmasını talep etmek için parlamentoya geleceğim’ dedi. Başbakan Yardımcısı Mihay Popşoy, parlamentonun enerji krizinin yönetilmesinde hükümetin elini güçlendirmek için olağanüstü hal kararını destekleyeceğini belirtti. Moldova ve Rusya arasında 2008 yılında imzalanan sözleşmenin süresi 30 Eylül'de sona ermiş ve taraflar Ekim sonuna kadar geçici bir uzatma yapılması konusunda mutabakat sağlamıştı. Ancak mutabakatın Moldova'nın ihtiyaç duyduğu gaz miktarının sadece yüzde 65'inin sevkiyatını öngörmesi nedeniyle ülkedeki gaz yetersiz kalıyor. 13 Ekim'de Moldova'da gazın yetersiz olması nedeniyle teyakkuz rejimi ilan edilmişti. Gaz tasarrufu için önlemler alınan ülkede, termik elektrik santralleri de dahil bazı enerji firmaları kısmen mazot ve kömüre geçiş yapmıştı. Gazprom ile Moldavagaz arasında 2020 yazında yeni sözleşmeye için başlatılan müzakereler hala devam ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal