Asgari Ücretten Vergi Kalkıyor! İşte Yeni Asgari Ücret Fiyatı

Asgari ücretten verginin kalkması üzerine tartışmalar sürüyor. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak?

22.10.2021-15:30 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-15:30) Asgari Ücretten Vergi Kalkıyor! İşte Yeni Asgari Ücret Fiyatı

2022 yılı asgari ücret ne kadar olacak soruları sorulup duruyorken asgari ücret vergi diliminin kalkıp kalmayacağı konusunda tartışmalar sürüyor. Gelen zamlar ve hayat pahalılığı sonucu asgari ücrete yüksek zaman geleceği konuşuluyor. Peki, asgari ücretten vergi kalkıyor mu?

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ DİLİMİ KALKIYOR

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, dolar kurunun yükselişi ve akaryakıtta zamlar sonucu yeni bir hamle peşinde. Düzenlemeye göre asgari ücrette verginin kaldırılması ön görülüyor. İktidarın 2053 projesini gerçekleştirmek için yürüteceği yeni eklenti asgari ücretten vergi kaldırmak olacak. Lakin ittifak arasında asgari ücretteki verginin ne kadar kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu. 

Asgari ücretin brüt hali 3 bin 577 TL’dir. Anca asgari ücret, vergilerin kesilmesinden sonra net olarak 2 bin 825 TL’ye kadar iniyor. Asgari ücretin yüzde 14’ü SGK İşçi Payı, yüzde 1 İşsizlik Sigortası Primi, yüzde 15 gelir vergisi, binde 7,59 da damga vergisi olarak kesiliyor. 

MHP, asgari ücretin vergiler yüzünden 750 lira gibi bir kısmının kesilmesinin asgari ücretli çalışanlara yük olduğunu, bu yüzden asgari ücretin vergilerden muaf olması gerektiğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi, asgari ücretin vergi diliminde düzenleme yapmayı teklif etti. Bu sebeple 750 liranın bir kısmının kesintiden muaf tutulacağı ön görülüyor. İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Mahmut Özgener de asgari ücretin vergiden muaf tutulmasından yana. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işverenlerle farklı zamanlarda buluşup 2022 asgari ücret ne kadar olmalı hakkında görüşlerini aldı. Temsil komisyonunda işçiler ve işverenlerle birlikte pazarlık yapıp asgari ücret hakkında kesin bir fiyat belirlemeye çalıştılar. Pandemi etkisiyle yüzde 7 olan asgari ücret zammı, bu yıl da gelen enflasyon rakamları ve dolar kurunun artışı sonucu aynı olacağa benziyor. Net asgari ücret 2021 yılında 2850 TL iken 2022 yılına 3250 – 3500 TL arasında değişmesi ön görülüyor. Asgari ücretin ne kadar olacağı Aralık ayında belli olacak. Yıllara göre değişen asgari ücret, 2022 yılında rekorunu tazeleyecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal