Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişme: Elektrik faturalarında uygulanan destekte kapsam genişletiliyor!

Elektrik faturalarına yapılan zamlardan sonra verilen desteklerde de kapsam düzenlemesi yapılıyor. Cihaza bağlı yaşayan kronik hastalara elektrik desteğinin bu ay verileceği ifade edilirken diğer kronik hastaların da bu destekten faydalanması için bazı değişiklikler gelecek. İşte elektrik faturası desteğine dair gelen haberlerin ayrıntıları..

26.04.2022-11:19 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-15:40) Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişme: Elektrik faturalarında uygulanan destekte kapsam genişletiliyor!

Elektrik faturalarında yapılan destekte genişlemeye gidiliyor. Gelen son dakika haberleri doğrultusunda bakanlık adımlar atmaya başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kronik hastalıkları sebebiyle hayatını cihaza bağlı devam ettiren vatandaşlara “elektrik desteği” müjdesini duyurdu. Bakanlık, Cumhurbaşkanlığı’nın ilke kararıyla beraber Nisan ayının sonundan itibaren cihaza bağlı kronik hastalara da elektrik desteği ödemelerini yapacağını açıkladı.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişme: Elektrik faturalarında uygulanan destekte kapsam genişletiliyor!

Orak hücreli anemi hastalığı sebebiyle yüzde 90 oranında engelli olan A.K. ve benzer hastalıkları geçiren hastalar TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuru yaparak elektrik desteğinin yükseltilmesini talep etti. A.K. engelli olması gerekçesiyle çalışamadığını, kullandığı tıbbi cihazların elektrik ücretini ödemekte ve genel bağlamda maddi açıdan zorlandığını ifade ederek yardım istedi. Dilekçe Komisyonu başvuruları bakanlığa gönderdi. Bakanlığın komisyona ilettiği yazılı cevapta, yüzde 70 ve üzeri engelli olan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları uyarınca muhtaç olduğuna karar verilenlere belli şekillerde aylık bağlandığına vurgu yaparak, A.K.’nın da bu çerçevede aylık aldığı ifade edildi.

103 lira ve 206 lira arasında ödeme yapılıyor

Bakanlık, Cumhurbaşkanı kararı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 65 yaşını bitirmiş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişilere bağlanan aylıkla beraber, düzenli sosyal yardım almaya hak kazananlara “Elektrik Tüketim Desteği” (ETD) gerçekleştirildiğini ifade etti. ETD programı bağlamında iki kişilik haneye 75, 3 kişilik haneye 100, 4 kişilik haneye 120 ve 5 ile daha üzeri üyesi olan hanelere ise 150 kilovatsaat elektrik karşılığı para desteği yapıldığını belirten bakanlık, Nisan 2022 ödeme döneminden beri bu yardımların 103 lirayla 206 lira aralığında farklılık gösterdiğini ifade etti.

Bakanlık, elektrik yardımından başka olarak hak sahiplerine bir defaya mahsus olacak şekilde hanelerin cihaz bağlama tarihinde olan birikmiş borçlarının ödenmesi ve aralıksız güç kaynağı desteği yapıldığını hatırlattı.

Cihaza bağlı olanlar

Bakanlık, cihaza bağlı yaşamını devam ettiren vatandaşlara elektrik desteği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Ocak 2022’de onaylamış olduğu “Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Destek Tüketim Programı İlke Kararı”nın altını çizdi. Bakanlık, “25 Ocak 2022 tarihinden itibaren elektrik tüketim desteğinden Cumhurbaşkanı’nın onayı ile ‘Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Tüketim Programı İlke Kararı’ ile SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamına giren ve cihaza bağımlı olarak yaşayan hastaların hanelerinden belirlenen hak sahiplerine ETD kapsamında tıbbi cihaz elektrik sarf desteği bileşeni ile aylık 150 kilovatsaat tüketimlerinin karşılığı tutarınca destek verilmesine yönelik mevzuat ve sistem çalışmaları sürdürülmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişme: Elektrik faturalarında uygulanan destekte kapsam genişletiliyor!

Kapsam genişleyecek

Hayatını cihaza bağlı devam ettiren vatandaşlara yapılacak olan elektrik desteğiyle ilgili “sistem çalışmalarının nisan sonu” itibariyle bitirilmesinin planlandığını aktaran bakanlık, toplumdaki daha fazla kronik hastanın bu destekten faydalanması adına kriterlerde de esnemeye gideceğini aktardı. Suiistimalleri önlemeye yönelik sıkı tedbirlerle belirleniş olan destek seçeneklerinin, daha çok hastanın faydalanması adına genişletildiği, bu bağlamda ilk ödemelerin de bayramın ardından  yapılacağı öğrenildi. Böylece 2021 senesinde ülke genelinde sadece 144 haneye 170 bin 837 liralık elektrik tüketim desteği yapılırken, yeni kararla beraber bu desteği alanların sayısı da katlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal