Bayramda çalışacak binlerce vatandaşa müjde: Maaşlara ek ödeme yapılacak!

1 Mayıs arefe günü saat 13.00 itibariyle Ramazan Bayramı başlayacak ve 4 Mayıs’ta bitecek. Bayram süresince tatil yapanlar olduğu gibi çalışacak olan sektörler de var. Bu bağlamda bayramda çalışılan süreler maaşlara da etkisi olacak. İşte binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren bayramdaki ödemelere dair ayrıntıları..

26.04.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-11:25) Bayramda çalışacak binlerce vatandaşa müjde: Maaşlara ek ödeme yapılacak!

Tüm Türkiye büyük bir mutlulukla Ramazan Bayramının gelmesini bekliyor. Fakat market, fırın, medya ve ticaret sektörleri gibi birçok sektör tatil olmadan çalışacak. Söz konusu durum da maaşlara ilave ücret olarak eklenecek. Alınan bilgilere göre bayramda çalışmaya devam eden asgari ücretlinin maaşına 639 lira ek ödeme gerçekleştirilecek. İşte bayramda çalışacak vatandaşlar için bazı şartlar..

Ramazan Bayramı 1 Mayıs Pazar günü saat 13.00’ten itibaren başlayıp 4 Mayıs Çarşamba gününe kadar devam edecek. Bununla beraber binlerce vatandaş bayramda da çalışmayı sürdürecek. Peki bayramda çalışacak milyonlarca vatandaş hangi şartlarda çalışacak?

Bayramda çalışacak binlerce vatandaşa müjde: Maaşlara ek ödeme yapılacak!

Kanuna göre

Kanunlara göre bayramlar resmi tatil olarak kabul ediliyor. İş Kanunu’na göre işçinin genel tatil zamanlarında ya da ulusal bayramlarda çalışabilmesi için yapılan sözleşmelerde buna dair kararın yer alması gerekiyor. Eğer sözleşmede bir karar ya da hüküm bulunmuyorsa işçinin izninin olması gerekiyor. Bu bağlamda da işçi ne kadar çalışırsa çalışsın ödenen ücret tam olmak zorunda.

Tam yatar

Konu çalışmayan işçilere geldiğinde ise söz konusu çalışanlar işe gitmemelerine rağmen maaşlarını tam miktarında alıyor. Eğer resmi tatillerde de bir çalışma söz konusuysa çalıştığı gün başına ek bir ödeme yapılması gerekiyor. Bu ek ödemeler toplamda 3.5 günü içerisine alıyor. Bu günler bayramın olduğu 3 gün ve arefe günü olarak belirlenmiş durumda. Yapılan hesaplamalar bugünler hesaba katılarak işleniyor.

Asgari ücretliler nasıl alacak?

Ülkemizde bulunan milyonlarca asgari ücretli için örnek olacak şekilde bir hesaplama bulunuyor. Bu bağlamda net 4 bin 253 lira için günlük 142 lira ödeme yapıldığı biliniyor. Eğer kişi Pazar günü izinli oluyorsa ve arife dahil olacak şekilde tüm bayram boyunca çalıştıysa 8,5 günlük yevmiye alması gündeme geliyor. 4 yevmiye ücreti asgari ücretin her zaman verilen kısmının içerisinde. 

Bayramda çalışacak binlerce vatandaşa müjde: Maaşlara ek ödeme yapılacak!

Kalan 4,5 günlük yevmiye miktarı ise 142*4,5 gün için 6396 lira ödeme alması durumu meydana çıkıyor. Bu ücretlerin ödemelerinin ise gelecek ayın ücretiyle beraber yatırılacağı aktarılıyor.

Bayramda çalışan bir işçiye ödeme yerine izin günü verilmesi söz konusu olamaz. İşveren çalışanın hakkını ücret ile ödemek zorundadır. Eğer fazla mesai ücreti ödenmemişse işverenin karşısına tazminat ve faizli ödeme olarak çıkabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal