Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar 2024?

Yerel seçimlerde yaklaşık 61 milyon vatandaşın sandık başında oy kullanması bekleniyor. Oy kullanmamayı düşünen vatandaşlar ise oy kullanmayanlara ceza verilip verilmeyeceğini merak ediyor. Peki Seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar 2024? İşte detaylar…

28.03.2024-17:14 - (Son Güncelleme: 28.03.2024-17:14)

Önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili merak edilen konulardan birisi de oy kullanmama cezası oldu. Yerel seçimlerde oy kullanmayacak olan vatandaşlar bu durumun bir cezaya sebebiyet verip vermeyeceğini öğrenmek üzere arama motorlarına yöneldi. Peki Seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar 2024? 

Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı?

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, oy kullanmak yasal bir zorunluluktur ve bu zorunluluğa uymayanlar cezai işleme tabi tutulur. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy kullanmamanın bir suç olduğunu vurgulamakta ve buna yönelik ceza miktarını belirlemektedir. 

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar 2024?

Oy kullanmama cezası kaç TL?

Oy kullanmama cezası, 2010 yılında yapılan bir duyuru ile 22 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2023 genel seçimlerinde bu ceza miktarı 300 lira olarak güncellenmiştir. Oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilmekte ve bu cezaların ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı veya PTT gibi ilgili kurumlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal