Ekonomi güçlendi, revizeler gelmeyi başladı! İşte ABD’de son durum…

ABD ekonomisi, 2023'ün dördüncü çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir performans sergileyerek yüzde 3,4'lük bir büyüme kaydetti. ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) nihai verilerine göre, ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,4 arttı. Bu rakam, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti; zira ekonomistlerin tahmini, son çeyrekte yüzde 3,2 büyüme olacağı yönündeydi.

28.03.2024-17:13 - (Son Güncelleme: 28.03.2024-17:13)

Öncü verilerde geçen yılın dördüncü çeyreğinde GSYH'nin yüzde 3,3, ikinci tahminde ise yüzde 3,2 büyüdüğü belirtilmişti. Ancak nihai verilerin açıklanmasıyla bu rakamın biraz daha yukarıya çekildiği görüldü. ABD ekonomisi, 2023 genelinde ise yüzde 2,5 büyüme gösterdi. Bu, özellikle pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin toparlanma sürecine girdiği bir dönemde, oldukça olumlu bir performans olarak değerlendiriliyor. Önceki yıl, yani 2022'de ise ABD ekonomisi yüzde 1,9 büyümüştü.

Son çeyrekteki büyüme performansında, tüketici harcamaları, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, ihracat, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlar önemli bir etken oldu. Ancak bu dönemde özel envanter yatırımlarında azalma yaşanırken, ithalat ise artış gösterdi.


Kişisel tüketim harcamaları revize edildi

GSYH'deki revizyonlarda, özellikle tüketici harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki pozitif revizyonların, özel envanter yatırımlarındaki negatif revizyonları dengede tuttuğu görüldü. Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 1,8 olarak kaldı, ancak çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2'den yüzde 2,1'e revize edildi. Bu, gıda ve enerji harcamaları hariç hesaplanan temel tüketim harcamalarındaki bir artışı yansıtıyor.

ABD ekonomisinin beklenenden güçlü performans göstermesi, piyasalarda ve yatırımcılar arasında olumlu bir hava oluşturdu. Ancak ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve gelecek dönemdeki performansı, birçok faktöre bağlı olarak belirsizliğini koruyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal