Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: e-Devlet sistemindeki bazı harfler nedeniyle emekliliğiniz iptal olabilir!

Ülkemizdeki milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. e-Devlet’ten ya da internetten hizmet dökümüne bakıldığında sigorta prim listesinde S, Ş, K gibi harfler yer alıyorsa, bu harfler emekliliğinizi ya da sigortanızın iptaline kadar gidebilir.

11.05.2022-11:45 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-13:58) Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: e-Devlet sistemindeki bazı harfler nedeniyle emekliliğiniz iptal olabilir!

Ülkemizde emekli olabilmek adına kendi işini yaparak ya da çalışarak sigorta prim miktarını yatırmak gerekiyor. İşe ilk girildiğinde prim gün sayısı tarihe göre belli oluyor. Söz konusu primlerin ne kadarının ne zamandan beri yattığı e-Devlet sistemi üzerinden rahat bir şekilde takip edilebiliyor. e-Devlet sisteminde prim raporu incelenirken bazı harfler vatandaşların karşısına çıkıyor. Burada yer alan harfler emeklilik ve sigorta konularında büyük rol oynuyor.

SGK kodlama yapıyor

Söz konusu harflerin bazı anlamları bulunuyor. Bunlar S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanmış şekilde bulunuyor. 'Ş' harfi, işyeri şüpheli işyeri çerçevesinde olduğu ve bu bağlamda denetim/ inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

Denetim, bu işyerinin çalışanlarına sahte sigorta yapıp yapmadığını kontrol ederek incelemelerde bulunuyor.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: e-Devlet sistemindeki bazı harfler nedeniyle emekliliğiniz iptal olabilir!

Yapılan denetim sonucu bağlamında sahte sigortalı bildirimi yapıldığı saptanırsa 'Ş' kodu 'S' (sahte işyeri) olarak güncelleniyor ve bu işyerinden yapılmış olan sahte hizmet bildirimlerinin iptal kararı çıkıyor.

Herhangi bir sorun olmadığı tespit edildiğinde ise 'Ş' kodunun tamamen kaldırıldığı aktarılıyor.

Öte yandan, denetim tamamlanmadan da hizmet dökümünde 'Ş' harfi yer alanlar emeklilik talep edebiliyor, aylıkları da tekrardan bağlanıyor.

Fakat denetimden sonra bildirilen hizmetlerin sahte olması sebebiyle iptal edilmesi neticesinde emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilip yersiz ödenmiş olan aylıklar tekrardan geri talep ediliyor.

'Ş' harfi ibaresi yer alan işyerlerinden adınıza yapılan duyurular fiili çalışmanızı yansıtıyorsa, endişe edilecek bir şey gözükmüyor.

Eğer bu harfleri görürseniz panik yapmayın

SGK'dan bu durum hakkında detayları öğrenebilir, inceleme sonucunu da izleyebilirsiniz.

Bunlara dikkat edin

Bir işyerinde fiili olarak çalışılmıyorsa orada sigortalı çalışan olarak gösterilmemeli. 

İşyeri sahibi olan vatandaşlar kimseye “hatır sigortası” yapmamalı.

Piyasada vatandaşları sigortalı yapmak lafıyla dolaşan dolandırıcılara kanılmamalı ve söz konusu sahtekarlara paralar verilmemeli.

Sürekli olarak hizmet dökümü incelenip primlerin durumu kontrol edilmeli.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal