Bugün gözler ABD'de: Piyasa açıklanacak enflasyon verisini bekliyor!

Dolar ve altın fiyatları bugüne hızlı başladı. Dolar/TL kuru 11 Mayıs Çarşamba sabahı da yükselişini sürdürdü. Ons altında meydana gelen düşüşe rağmen dolar kurundaki yükselişi takip eden gram altın fiyatı da gözünü yukarı dikti. Peki, bugün dolar ne kadar? Gram altın kaç lira? İşte altın ve dolar piyasasında son dakika gelişmeleri ve güncel rakamlar...

11.05.2022-10:37 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-11:41) Bugün gözler ABD'de: Piyasa açıklanacak enflasyon verisini bekliyor!

Pazartesi günü küresel piyasalarda hissedilen risk düşüşü ABD borsaları öncelikli olacak şekilde küresel hisse senedi piyasasında satışları etkilemişti. Dün ise ABD 10 senelik tahvil faizinde belirtilen düşüş piyasalara bir miktar da olsa nefes aldırdı. ABD vadeli borsa endekslerinde tepki alımları seyredilirken, ons altın ve ham petrolde satış baskısı kendini göstermeye devam ettirdi.

Bugün gözler ABD'de: Piyasa açıklanacak enflasyon verisini bekliyor!

Bugünün gündem maddesi ise ABD’de açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamları. ABD tüketici enflasyonunda beklenti yüzde 8,1 olarak yer alıyor. Analistler senelik olarak fiyat enflasyonunun hızında hafif bir düzelme göstermesinin ardından ABD Merkez Bankası Fed'in sıkılaşmasına dair korkuları dindirebileceğini belirtirken, bu durumun hisse senetlerinin faydasına ve ABD doları tersine iyimserliği yükseltebileceği aktarıldı.

Öte yandan ABD Başkanı Biden Salı günü bir konuşma yapmış ve enflasyonla mücadelenin en önemli maddeleri olduğunu belirterek Amerikalıların yüksek fiyatlar üzerindeki hayal kırıklığına hak verdiğini belirtti. Biden öte yandan tüketici fiyat enflasyonunu indirmek için Çin ithalatına ypaılan bazı tarifeleri düşürme ihtimalini de gözden geçirdiğini aktardı.

Türk lirasında zayıf tutum

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin büyük bir kısmı haftalık olarak ABD Doları karşısında zayıf bir davranış gösterirken 5 senelik risk primi (CDS) 700 seviyesi üzerindeki noktasıyla beraber Türk Lirası bu listede ABD Doları karşısındaki en zayıf para birimi olarak dikkat çekti. Bir haftada yüzde 4 artan kur bu sabah 15,30 seviyesini de geçti. Euro/TL ise şu sıralarda 16 liradan işlem görüyor.

Ons altın kayıpta

İki gündür düşüş trendinde bulunan ons altında yaşanan kayıp yüzde 2’yi geçmiş vaziyette. Bugün ABD enflasyon rakamlarının ilgiyle takip edileceği işlem gününde altının ons fiyatı bin 842 dolar civarlarında yer alıyor. Analistlerin teknik analizlerinde altın fiyatlarında bin 833 bandı ilk yakın destek bölgesi şeklinde görülüyor. Bu fiyatın kırılması durumunda ise önce bin 820 ve sonrasında da bin 805 dolar seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilecek. Bir diğer husus olarak ise sarı metalde gerçekleşebilecek tepki alımlarında bin 866 ve bin 887 noktaları ilk direnç bölgeleri şeklinde yatırımcılar tarafından izlenebilecek.

Bugün gözler ABD'de: Piyasa açıklanacak enflasyon verisini bekliyor!

Gram altında yükseliş beklentisi

Kısa vadeye bakıldığında ons altının görece yatay seyretmesine karşın dolar/TL paritesinin yukarı yönlü fiyatlanmasıyla beraber, gram altın bir miktar toparlanma gösterdi. Gram altın fiyatı 11 Mayıs Çarşamba gününe 910 lira seviyelerinden başlarken uzmanlar uyarınca yapılan analizde gram altın fiyatının kısa vadede 895 – 904 bölgesi içerisinde yer almasıyla beklentilerin pozitif kalabileceği aktarıldı.

Petrol fiyatları

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ithalatçısı Çin'de Kovid-19 vakalarının tekrardan düşüşe geçmesiyle yükseliş gösterdi. Haftanın ilk iki gününde yüzde 9'a varan gerileme gören ABD ham petrolü yeni işlem gününde 100 doların üzerine geçti. Brent petrol de yüzde 2'ye yakın artışla 104 dolara kadar çıktı.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal