Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emeklilik hayali kuranlara erken emeklilik fırsatı sunuldu! 1800, 4500 ve 4680 prim günü şartı!

Milyonlarca çalışanın hayalleri arasında erken emekli olmak bulunuyor. Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan, emekli olabilmek için şartları araştırmaya başladı. EYT konusu gündemden düşmezken, çalışanlar prim ve yaş gibi konuları hesaplayarak erken emeklilik planlarını masaya yatırıyor.

13.04.2022-12:50 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-15:36) Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emeklilik hayali kuranlara erken emeklilik fırsatı sunuldu! 1800, 4500 ve 4680 prim günü şartı!

Türkiye genelinde milyonlarca çalışan erken emeklilik hayalleri kurmaya devam ediyor. SGK kadın çalışanlara özel olarak başlattığı 6 seneye varan erken emeklilik projesi devam ediyor. Doğum yapan kadınların eksik primlerine kolaylık sağlayan erken emeklilik programı araştırmalara konu oldu. Çocuk sahibi olan sigortalı çalışan kadınlara yönelik olan programa göre, doğum yapan kadınların eksik kalan primlerini 2160 güne varan borçlandırma yöntemi ile erkene alarak, erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Erken emeklilik hayali kuranların faydalanabileceği doğum borçlanması yöntemi, eksik kalan primlerin borçlanma yolu ile kapatılmasını sağlıyor. Bu yöntem, 3 çocuğa kadar her çocuk için 2 sene olarak hesaplanıyor. Bu erken emeklilik programından yararlanmak isteyen kadınlarda aranan tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olmaları.

Erken emeklilik

Erkekler için erken emeklilik

Kadınlarda olduğu gibi erkekler için de erken emeklilik fırsatı bulunmaktadır. Bu yöntem ile erkeklerde emeklilik yaşı geriye çekiliyor ve prim kazanma şansı veriliyor. Askerlik borçlanması olarak isimlendirilen yöntemde, sigorta giriş tarihi borçlanılan gün kadar geri çekiliyor ve prim kazanma şansı sunularak, emeklilik yaşı erkene çekiliyor. Sigortalı erkek çalışanlar, askerlik borçlanması ile birlikte 1 seneye varan erken emeklilik imkanından faydalanabiliyor.

Kısmi emeklilik imkanı

Sigortalı kadın çalışanlarda 58, sigortalı erkek çalışanlarda 60 yaş şartıyla 10 sene prim ödeyerek emekli olunabiliyor. 15 sene çalışma günü ve 3600 prim gününü tamamlayanlara ve 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilere erken emeklilik imkanı sunuluyor. Söz konusu imandan yararlanacak vatandaşlar için 4500 prim ve 25 yol çalışma şartı var.

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden çalışan, sağlık raporu beyanıyla malulen emekli olabiliyor. Malulen emekli olmak isteyen vatandaşlarda ise 1800 gün prim ödemiş olma şartı bulunuyor. Ayrıca, yüzde 40 engelli olan çalışanlar, 15 sene çalışma ve 3600 prim günüyle, işe başlama tarihi de dikkate alınarak 18 yıl çalışma ve 4680 güne prime kadar emekli olabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal