Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber geldi: Pandemi sürecindeki ücretsiz izinler tazminata yansıtılacak

Koronavirüs salgını ile beraber gelen pandemi süreci izinleriyle ilgili yargıdan sevindiren haber geldi. İşte milyonları sevindiren o haberin detayları…

03.07.2022-14:57 - (Son Güncelleme: 03.07.2022-14:57) Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber geldi: Pandemi sürecindeki ücretsiz izinler tazminata yansıtılacak

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla beraber gelen pandemi sürecinde birçok çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. Bu süreçte ücretsiz izne çıkartılan milyonlarca çalışanı sevindiren haber yargıdan geldi. Mahkeme, ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem tazminatı hesabına eklenmesi gerektiğine hükmetti.

Ücretsiz izinler tazminata eklenecek

Pandemi nedeniyle birçok kişi ücretsiz izne çıkarıldı. Bir süredir gündemde olan ücretsiz izin konusunda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 55'inci maddesinin 'j' bendinde yer alan "işverenler tarafından verilen diğer izinler" ifadesinin pandemi ücretsiz izni de kapsayacağı ve izinlerin tazminata yansıtılabileceği belirtiliyor. 

Konuyla ilgili uzman isimler arasında fikir ayrılıkları yaşanıyor. Bazıları ücretsiz iznin mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde kıdem süresine dahil olmadığını belirtirken; karşı görüşte olanlar ise  pandemi sürecinde geçen ücretsiz izin sürelerinin yıllık izne hak kazanmak için gerekli kıdemin hesabında dikkate alınacağını belirtiyor. Gündeme gelen tartışmalarla ilgili Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda; 

"Yargıtay 9. ve 22. Hukuk dairelerinin yerleşik kararlarına göre işçinin ücretsiz izinde bulunduğu sürelerde iş akdi askıdadır. İşçinin 6 aylık kıdem hesabına deneme ve askıda kalan sürelerde dahil edilir. Başka bir anlatımla bu hesapta fiili çalışma süreleri mutlak olarak aranmaz. Bu kararlar da dikkate alındığında 7244 sayılı kanun ile 4857 sayılı kanuna eklenen geçici 10.madde çerçevesinde tek taraflı izin uygulaması sonucunda kullandırılan ücretsiz izin süreleri 6 aylık kıdem süresi hesabında dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle İş Mahkemesi'nce yargılamaya devam edilerek davanın esası hakkında hüküm kurulması gerekirken dava şartı yokluğundan davanın reddine dair karar verilmesi hatalıdır" ifadeleri yer aldı. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal