Memurlarda süt izni ne zaman başlar, kaç saattir? 2022 ücretsiz izin kullanan memurların süt izni hakkı

Kamu çalışanı olarak çalışan annelerin süt izni konusundaki araştırmaları son günlerde yoğunluk kazandı. Süt izninin ne zaman ve kaç saat olduğunu merak eden memurlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki memurlarda süt izni ne zaman başlar, kaç saattir? İşte 2022 ücretsiz izin kullanan memurların süt izni hakkı detayları...

13.06.2022-15:48 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-15:48) Memurlarda süt izni ne zaman başlar, kaç saattir? 2022 ücretsiz izin kullanan memurların süt izni hakkı

Kamu kurumlarında çalışma hayatlarına devam eden anne adayları 10.02.2016 tarihli ve 29620 sayılı kanunun Resmi Gazetede T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği ile süt izni almaya hak kazandı. Süt izninin ne zaman başladığını ve kaç saat olduğunu öğrenmek isteyen arama motorlarını meşgul ediyor.

Memurlarda süt izni kaç saat?

Memurlarda süt izni 2022 yılı itibariyle ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci altı ayda ise günde 1,5 saat şeklindedir.

Memurlarda süt izni şartları nelerdir?

Kamu çalışanlarının süt izninin kullanımı ile ilgili mevcut düzenlemeye göre memurlarda süt izni şartları şu şekildedir:

Süt izninde sadece kadın memurlar yararlanır.

Süt izninin hangi günler ve saatler arasında kullanılacağına hak sahibi karar verir.

Süt izni ile birlikte yarım gün izin hakkı aynı anda kullanılamaz.

Çocuğun emzirilmesi için tanınan bu hak birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.

Süt izni hakkı elde edildiği esnada emzirme iznine sebep olan çocuğun vefat etmesi durumunda süt izninin kalan süresi kullanılamaz.

Memurlarda süt izni

2022 memurlarda süt izni ne zaman başlar?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışan annelerin süt izinlerini, analık izni bittikten sonra kullanmaya başlar. Analık izni doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadır. Örnek olarak doğum yaptıktan sonra doğum sonrasına aktarılan izinleriniz 1 Mayıs tarihinde bitti ise bu tarihten itibaren işe başlamanız halinde ilk 6 ay için 3 saat süz izin hakkınız vardır.

Süt izni hangi saatlerde kullanılır?

Analık izni biten ve çalışmaya başlayan kadın işçi, günde 1.5 saat olan süt iznini bebeği 1 yaşına basana kadar kullanabilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Süt izni haftalık olarak kullanılmamaktadır.

Süt izni 1 yaşına kadar mı sürer?

Süt izni, analık izninin bitiminden itibaren 1 yıl süredir. Analık izninin bitiş süresi 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 haftadır. Doğum öncesi kullanmadığınız izin süresi doğum sonrasına sarkacaktır. Dolayısı ile süt izni süresi 1 yaşından bir kaç ay daha ileri tarihe kadardır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal