Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detay: İşten çıkarılanlar dikkat: İşe dönemeyen 8 maaş tazminat

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir detayı Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, Yeni Asır'daki yazısında açıkladı. Buna göre aynı iş yerinde tekrar çalışabilirsiniz. Çalışma imkanı bulamazsanız 8 maaşa kadar tazminat alabilirsiniz. Ancak sadece 1 ay süreniz bulunuyor, unutmayın.

27.03.2022-17:42 - (Son Güncelleme: 27.03.2022-17:53) Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detay: İşten çıkarılanlar dikkat: İşe dönemeyen 8 maaş tazminat

İş hayatında hemen hemen her gün işten çıkarılan veya istifa edenler oluyor. Yasalarımızda işverenlerde olduğu kadar işçiler için de çeşitli güvenceler bulunmakta.

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ayrımcılık tazminatı, haklı fesih bunlardan bazıları. Yasal güvencelerden birisi de işçilerin çıkartıldıklarında işe geri dönme hakları.

Yani işten çıkartılan bir çalışan belli şartlarda aynı işe geri de dönebiliyor, ya da bunun yerine tazminat kazanabiliyor. Fakat süre çok önemli.


Sebebi olması şart

4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre 'Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.' Bu bağlamda işveren sizi çıkartmışsa mutlaka bir yasal sebebi bulunması lazım.

Eğer bu sebep yoksa sizin için işe geri dönmenin yolu açılmış demektir. Şimdi bu haktan yararlanmanın şartlarına bakalım.

1) Öncelikle iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır:

İşçinin çalıştığı yerle hizmet sözleşmesi yapmış olmak kaydıyla yani sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi uygulamasına tabi olmuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal