Millet ittifakında ayrılma sesleri: Karamollaoğlu'nun çıkışından Kemal Kılıçdaroğlu rahatsız!

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun “Üçüncü ittifak” çıkışı CHP'de huzursuzluk ortamına neden oldu. Kılıçdaroğlu, “Siz giderseniz, Akşener de gider” ifadesini kullandı.

16.04.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-09:19) Millet ittifakında ayrılma sesleri: Karamollaoğlu'nun çıkışından Kemal Kılıçdaroğlu rahatsız!

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayının 20 yıllık AK Parti döneminde sorumluluk almamış biri olmasını içeren koşulu, ittifaktaki çatlağı akıllara getirmişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun da geçtiğimiz günlerde yaptığı üçüncü ittifak hamlesi ise işin çatlak boyutunu aşıp artık, restleşme seviyesinde olduğunu belirtti.

Millet ittifakında ayrılma sesleri: Karamollaoğlu'nun çıkışından Kemal Kılıçdaroğlu rahatsız!

Temel Karamollaoğlu, "Eski sistemde, ittifak eden partiler önce tek oymuş gibi ittifaklar arasında bölünüyor sonra milletvekilleri çıkıyor ve milletvekilleri kendi aralarında pay ediliyordu. Şimdi o avantaj kalktı. Yeni yollar aramak icabet eder. Seçim kanunuyla şartlar değişti. 3. ittifak olabilir. Bunu kamuoyuna ilk defa söylüyorum" açıklamalarını yaptı. Söz konusu açıklama, Millet İttifakı'nda bir ayrışma manasına da geliyor. İçeriden gelen kulis bilgilerine de baktığımız zaman kısa bir zaman içerisinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek kalması içten bile değil.

Küçük partilerin oyları çöpe gidiyor

Bazı kaynaklar "Artık oy" uygulamasını bitiren düzenlemeyle, oy oranı düşük partilerin, ittifak içerisinde bulunmaları durumunda milletvekili gönderebilmelerini neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtiyor. Öyle ki "Bu haliyle küçük partilerin oyları adeta çöpe gidiyor. Eski sistemde CHP, Saadet Partisi'nin oyları sayesinde uzun yıllar sonra Yozgat ve Kırıkkale gibi güçlü olmadığı yerlerde bile vekil çıkarabilmişti, yeni sistemde bu mümkün değil." ifadeleri kullanıldı.

Bu durumda Saadet Partisi, Gelecek ve Deva partilerinin önünde 3 ayrı seçenek duruyor:

- Mevcut seçim sistemini kabullenerek seçime girmek,

- CHP ve İYİ Parti listelerinde seçime girmek,

- Üçüncü bir ittifak oluşturmak.

Şıklar tek tek eleniyor

Bu durum SP, DEVA ve Gelecek Partisi'ni farklı bir sorgulamaya sokmuş durumda. Bu üç parti söz konusu tüm olasılıkları gündemlerine almış,  24 Nisan'da DP'nin ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda konu masaya taşınarak, tüm ortaklarla fikir alışverişinde bulunulacak. Özellikle söz konusu üç parti birinci seçenek olan olan mevcut durumu onaylayarak yola çıkılmasının bir ihtimal olduğunu fakat bu durumda kendilerine verilen oylara karşı bir sorumsuzluk ihtimalinin doğacağını düşünüyor. Bu seçenek elendiğinde de ortada iki şık kalıyor. 

Bu ihtimallere bakıldığında ise 3 partinin CHP ve İYİ Parti listelerinden aday çıkması ve iki listeyle seçime girilmesi bulunuyor. Özellikle DEVA Partisi "Eğer başka bir partinin listelerinden seçime gireceksek, biz niye parti kurduk. Bunu seçmenimize izah edemeyiz" tutumuyla bu seçeneğe de pek yanaşmıyor. 

Millet ittifakında ayrılma sesleri: Karamollaoğlu'nun çıkışından Kemal Kılıçdaroğlu rahatsız!

Yüzde 7'yi aşarız

Söz konusu üç partinin yetkilileri, Karamollaoğlu'nun 3. İttifakı çıkışına çok daha pozitif bakıyor. Üç partinin ittifakının, yakalanacak güzel havayla birlikte yüzde 7’lik barajı rahat bir şekilde aşacakları fikri de şu anda hakim durumda. Bu 3 parti milletvekili seçimlerinde hangi parti, hangi seçim bölgesinde güçlüyse o partinin listesinden girmeyi de konularına arasına almaya başladı.

Kılıçdaroğlu hoşnut değil

Millet İttifakı'nın içinden yeni bir ittifakın doğma ihtimaline CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun pek yanaşmadığı ve bunu da bir şekilde Karamollaoğlu'na ilettiği öğrenildi. CHP, 3 partinin Millet İttifakı'ndan çıkması durumunda İYİ Parti'nin de ittifaktan kopabileceğinden tedirginlik duyuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal