Metafor Ne Demek?

TDK'ye göre Metafor ne demek, anlamı nedir? Metafor nedir ve örnekleri? Metaforik düşünce ne demek? Metafor nasıl kullanılır?

20.05.2021-10:06 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-17:01) Metafor Ne Demek?

Kullanılan dilin anlamı karşılamaya yetmediği anlarda estetik bir kaygı güdülerek mecaz ve soyut kavramlara yönelinir. Metafor terimi de bu olayın sonucunda gerçekleşmiştir. Edebiyat, felsefe, psikoloji gibi pek çok bilimsel alanda bir terim olarak yer bulan metafor kelimesi, güzel benzetme amacı ile tercih edilir. Sıklıkla yaşam ve ölüm gibi varoluşsal olaylara dair metaforlar üretildiğinden ötürü felsefe ve psikoloji bilimlerinde metafor örnekleri sıklıkla rast gelinir. Pek çok kişinin duymuş olduğu fakat kelimenin doğru kullanımına ve anlamını çok az kişinin bildiği bu kelime; "metafor ne demek?" "TDK'ye göre kelime anlamı nedir?" soruları ile araştırılıyor.

TDK METAFOR NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre metafor kelimesinin içermiş olduğu anlam "Eğretileme, benzetme amaçlı mecaz" biçimindedir. Fakat bir sanat olarak bakıldığı anda metafor ve benzetme arasında bir fark bulunur. Metaforda bir durum başka bir durum aracılığı ile belirtilir. Metafor, anlaşılması zor soyut kavramları somut hale getirir.

HANGİ DİLDEN GEÇTİ?

Dilimize Fransızca'dan geçmiş olan bu kelime köken olarak da Yunanca metaphora kelimesi ile ilişkilidir. "Meta" sonra, gibi anlamına gelirken "fora (phora)" aktarmak anlamına gelmektedir.

Metafor nedir

NASIL KULLANILIR?

Mecaz sanatından yararlanılarak yapılan metaforlar anlatılmak istenen olay veya duruma derinlik ve canlılık katar. Soyut anlam taşıyan kelimeleri somutlaştırabilmek için kullanılır. Sanat alanı içerisinde bir kurtarıcı niteliği taşımaktadır.

FELSEFE VE PSİKOLOJİDE METAFOR ÖRNEKLERİ

Metafor kavramı, edebiyat ve felsefenin dışında psikoloji biliminde de terapötik amaçlar ile birlikte de kullanılır. Psikolojik danışmanların, danışanlarının kavramsal hayatlarına hızlı ve etkili bir biçimde girebilmeleri için kavramsal bir araç olarak bulunur.

METAFOR ÖRNEĞİ

"Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!"

"Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal" - Mehmet Akif ERSOY

"Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi"- Muhibbi

"Felsefe, bir ağaç gibidir. Kökleri metafizik, gövdesi fizik ve bu gövdeden çıkan bütün dallar da, öteki bütün ilimlerdir." - Descartes

METAFORİK DÜŞÜNCE NE DEMEK?

Metaforik düşünme, anlamak ve anlatılmak istenen olan bilgi, nesne, olgu, bilintiyi, şekil ve anlamı başka bir disiplin alanında bulunan kavramlara çeşitli biçimlerde benzeterek anlatma ve açıklama biçimi olarak ifade edilir. Günümüzde yapılan araştırmalar metaforların düşünme - öğrenme biçiminin kavramsal - bilişsel dünyamızı düzenleme aracılığında yapısal bir rol oynadığını göstermektedir. 

Zihin içinde çok önemli, etkili, kalıcı anlam ve bağlantıları tamamlayan ilişkiler, örüntüler en kolay, en hızlı hatırlanabilen bilgi ve anılar bütünüdür. Bu bilgi ve anılar daha önceden var olmadan öğrenileceklerin kavramsallaştırılması halini, anlaşılır ve anlamlaştırılması adına ön örgütleyici rollerinin yanı sıra bu süreç için önkoşulları oluşturmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal