Merkez Bankası’ndan enflasyon mesajı: 'Ocak ayından sonra düşüş başlayacak'

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Ocak ayı enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişinin sonraki aylarda ana eğiliminin zayıflayacağını belirtti.

06.02.2024-11:37 - (Son Güncelleme: 06.02.2024-11:37)

Merkez Bankası, Ocak ayı ‘Aylık Fiyat Gelişmeler’ raporunda enflasyon ile ilgili önemli ifadeler kullandı. 

Söz konusu rapora göre, tüketici fiyatları ocak ayında, 2023 yılının son Enflasyon Raporu tahminiyle uyumlu bir şekilde yüzde 6,70 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise sınırlı bir artışla 0,09 puanlık artışla yüzde 64,86 oldu. Temel mal ve özellikle enerji kalemlerinde artış yaşanırken, diğer ana gruplarda gerileme gözlendi.

Ocak ayından sonra düşüş başlayacak

AA’da yer alan habere göre; Merkez Bankası, raporda şu ifadelere yer verdi:

Merkez Bankası Enflasyon

"Enerji grubu aylık enflasyonunda, otomatik maktu vergi artışının etkileri hissedilirken, sepete yansıyan doğal gaz fiyatları yükselmeye devam etmiştir. Gıda grubunda güçlü fiyat artış eğilimi işlenmemiş gıda kalemleri öncülüğünde ocak ayında sürmüştür. Ücret, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışının etkisiyle hizmet grubunda aylık enflasyon belirgin olarak yükselmiştir. Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aya kıyasla yükselmiş, mevsimsel indirimlerin gerçekleştiği giyim ve ayakkabı alt grubu dışında fiyat artışları genele yayılmıştır.

Ocak ayında üretici fiyatları aylık artışı maliyet gelişmeleriyle uyumlu olarak kuvvetlenirken, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları B ve C göstergelerinde Enflasyon Raporu tahminleriyle uyumlu şekilde yükselirken, göstergelerin yıllık enflasyonlarında sınırlı bir düşüş gerçekleşmiştir. Ocak ayında gerçekleşen yükselişin ardından, izleyen dönemde enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı değerlendirilmektedir."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal