Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanmış durumda. TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararını açıkladı.

19.11.2020-14:03 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-14:26) Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası faiz kararı 16 Aralık Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısından sonra saat 14.00'de açıklandı. MB'nin bu kararından sonra dolar, Euro gibi döviz kurlarının nasıl hareket edeceği ise merak ediliyor.

MERKEZ BANKASI SON FAİZ KARARI NEDİR? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirmesi kararı ile faizi yüzde 14'e düşürdü.

TCMB: 'Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirilmiştir.' ifadelerini kullanmıştı.

MERKEZ BANKASI'NIN SON FAİZ KARARLARI NEYDİ?

Söz konusu toplantı öncesi piyasalarda yapılmış olan anketlere baktığımızda Merkez Bankası'nın 50 yahut 100 baz puanlık bir indirim kararı daha gerçekleştirdiği beklentisinin hakim olduğu görülüyordu. Reuters'ın anketine katılan 21 piyasa oyuncusunun 10'u 50 baz puanlık, 10'u 100 baz puanlık indirim tahminini belirtmiş durumda. Bir oyuncu ise faizlerde herhangi bir indirim beklemediğini ifade etmişti.


Bloomberg'in 17 piyasa oyuncusu ile birlikte yapmış olduğu anketten ise ağırlıklı tahmin olarak 50 baz puanlık indirim çıkmış durumda. 17 kurumdan 10'u 50 baz puanlık, 3'ü ise 100 baz puanlık indirim öngörmüş durumda. 4'ü ise faizin düşürülmeyeceğini ifade etti.

Söz konusu iki ankette de piyasaların yılsonuna kadar faiz indirimlerinin süreceği beklentisinin üzerinde durulmuş durumda. Ekim toplantısında 17.50 ya da 17'ye düşmesi biçiminde bir Merkez Bankası politika faizinin yılsonunda 15-16.5 seviyesine düşmesi yönünde beklentiler oluşmuş durumda.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI KURLARI NASIL ETKİLER?

Piyasa çok düşük bir ihtimal olarak belirtse dahi, hızlanan dolar ve euro kurları sebebiyle, Merkez Bankası'nın bu ay içerisinde indirime ara verme ihtimalini göz ardı etmemekte fayda var. İndirim olmadığı durumda ise dolar ve euro başta olmak üzere kurlar biraz aşağı yönlü hareket etse bile, bunun kalıcı bir durum olmayacağı biçiminde de piyasalarda beklenti oluşmuş durumda. Kasım ayı başında açıklanacak olan ekim enflasyon verisi de piyasaların nasıl hareket edeceği yönünde büyük bir etken olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal