Memur ve emekli zammı ne kadar olacak, yeni maaşlar ne olacak? Memur ve emekliye büyük zam yolda: İşte tam liste

Memur ve emeklinin maaş zammı için geri sayım başlarken zam oranı da milyonlarca kişi tarafından en çok merak edilen konular arasına girdi. Kritik veriler mayıs ve haziran sonunda gelecek. Peki yeni maaşlar ne olacak? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için derledik.

24.05.2022-09:27 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-17:37)

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşını tayin eden aylar ocak ve temmuz olarak bilinmekte. Her 6 ayda bir bu tarihlerde geriye dönük açıklanan enflasyon oranı doğrultusunda maaşlara zam yapılmakta. Memur ve memur emeklisi için maaş zammını belirleyen bir diğer önemli faktör ise iki yılda bir yenilenen toplu sözleşme görüşmeleri.

O görüşme ise geçtiğimiz yıl düzenlenmişti. Bu bağlamda; memur ve emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 oranlarında zam yapılacaktı.

Fakat yılbaşında yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapılacak.


Mayıs ve haziranda beklenti

Ekstra olarak temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ne kadar geçerse, o oranda fark yansıtılacak. Nisan enflasyonuyla bu fark yüzde 24.2’ye (31.7-7.5) ulaşmıştı. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 31.2’yi buluyor.

Bu hesap mayıs ve haziran ayında enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor. Merkez Bankası’nın son yayımladığı nisan ayı beklenti anketine göre de mayıs ve haziranda enflasyonun sırasıyla yüzde 2.86 ve yüzde 2.25 olacağı öngörülüyor. Mayıs itibarıyla yaz mevsiminin gıda fiyatlarında sağlayacağı rahatlamanın da katkısıyla enflasyonda düşüş beklentisi hakim.

Yüzde 40 seviyesine dayanacak

Açıklanmış olan beklenti anketindeki rakamlar doğrultusunda, temmuz ayında gerçekleşmesi beklenen son 6 aylık kümülatif enflasyon oranı yüzde 38.52 olarak hesaplanıyor. Açıklanan rakamların bir miktar daha yüksek çıkması durumunda bu oranın ise yüzde 40’ı bulması düşünülüyor. Diğer taraftan toplu sözleşme görüşmesi bulunmayan SSK ve Bağkur emeklileri ise 6’şar aylık enflasyon ne çıkarsa o oranda zam alıyor.

İlk 4 aylık rakamlarla zam yüzde 31.7’e ulaşmış durumda. Eğer ki beklenti anketi rakamları baz alırsak yine bu kesimin zammı yüzde 40 sınırına ulaşacak. SSK ve Bağkur emeklisi yılbaşında yüzde 25.46 zam almıştı.

Taban maaşta ciddi artış bekleniyor

Emekliye, memura ve çalışana temmuzda ek destek düzenlemelerinin yapılması da gündemde yerini alıyor. En düşük emekli maaşı ocakta 1.500 liradan, 2 bin 500 liraya kadar çıkarılmıştı.Bu maaşın 2 bin 750-3 bin liraya çıkarılması öngörülüyor. Bir ihtimal de yüksek enflasyona karşı emeklinin alım gücünü korumak için temmuzda seyyanen zam yapılabileceği yönünde. Böyle bir durumda en azından düşük maaş alan emeklinin alacağı toplam zammın yüzde 40-50 arasında olabileceği hesaplanıyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal