Memur-Sen 3600 Ek Gösterge'nin Tarihini Paylaştı

Memurların maaş ve ikramiyelerini artıracak 3600 ek gösterge konusunda yeni bir açıklama yapıldı.

01.09.2021-10:16 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-15:43) Memur-Sen 3600 Ek Gösterge'nin Tarihini Paylaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in toplu sözleşme süreci dahilinde 'çözülecek' dediği, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da söz konusu konu içerisinde çalışma yapılması talimatını vermiş olduğunu 3600 ek gösterge ile ilgili bir yeni açıklama daha yapıldı. 3600 ek göstergenin kendilerinin teklif etmiş olduğu bir madde olduğunu ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, çalışmaya start verilecek tarihi de paylaşmış oldu.

KASIM AYI İÇERİSİNDE 3600 EK GÖSTERGE STARTI VERİLİYOR

Memur-Sen olarak Türkiye'de kamu görevlilerinin örgütlenmiş olduğu ve bir milyon kapasiteyi aşan örgütlü yapı olarak 6 dönem toplu sözleşme gerçekleştirmiş olduklarını tekrarlayan Yalçın, 6 dönem toplu sözleşme içinde 350 kazanıma imza attıklarını ifade etti. Yalçın, 3600 ek gösterge ve sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi kararlarını da söz konusu toplu sözleşme içerisinde aldıklarını ilave ederek, 'Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda buna ilişkin bir startı vereceğiz kasım ayı içinde.' sözlerini kullandı.

Yalçın 3600 ek gösterge konusuna dair yapmış olduğu açıklamada ise şu ifadeleri kullandı:

'Bunların ikisi de 2022 yılı içinde yetkili konfederasyon Memur-Sen ile çalışılacak ve tamamlanacaktır. Bugünlerde siyasette bir tartışma var. '3600'ü kim teklif etti?' diye. 3600 ek gösterge, 6 dönem toplu sözleşmenin tamamında Memur Sen'in teklif ettiği bir maddedir. Dolayısıyla teklif bize aittir. Toplu sözleşme kararı bize aittir. Buna ilişkin vaat Cumhurbaşkanımıza aittir. 2022 yılı içinde çalışacağız tamamlayacağız. İcraat da Sayın Cumhurbaşkanımıza nasip olacaktır diye düşünüyoruz. Bu tartışmaya girmeksizin 3600'ün kapsamına ilişkin bütün kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, ek gösterge sistematiğini adil bir şekilde düzenleyecek çalışmayı da bir an önce başlatmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile bu konuya ilişkin bir mutabakat sağladık. Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda buna ilişkin bir startı vereceğiz kasım ayı içinde.'

Memurlara ek gösterge verilmesi ilk olarak 2018 tarihi seçimlerinin öncesinde gündem konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 senesinde yapmış olduğu açıklamada, yeni dönem içerisinde polislerin, öğretmenlerin, hemşirelerin, din görevlilerinin ve diğer idarecilerin de Emeklilik ek göstergelerinde artış yapılacağını ifade etmişti.

3600 EK GÖSTERGE SONUCUNDA EMEKLİ MAAŞI VE EMEKLİ İKRAMİYESİNE NE KADAR ZAM GELECEK?

Söz konusu tarihten bugüne dek tartışma konusu olan düzenlemenin yaşama geçmesi halinde 30 yıllık hizmeti bulunan öğretmen, polis ve 4 yıllık dini yükseköğrenim mezunu imam-hatiplerin emekli aylığında yüzde 22, hemşire ve diğer imam-hatiplerin emekli aylıklarında yüzde 25 seviyesine yakın bir oranda artış görülmesi bekleniyor.

Emekli ikramiyelerinde de 32 bin ile 38 bin lira aralığında değişen tutarlarda artış görülebileceği hesaplanıyor.


BAŞKAN ERDOĞAN TALİMAT VERDİ 3600 EK GÖSTERGE KONUSUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Geçtiğimiz günler içerisinde 3600 ek gösterge konusu, ağustos ayı içerisinde tamamlanan Memur toplu sözleşme görüşmelerinde de tartışma masasına gelmişti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında bir uzlaşmaya varıldı. Memurlara 2022 yılı için yüzde 5+7+ enflasyon farkı, 2023 yılı için ise yüzde 8+6+ enflasyon farkı verilmesini bünyesinde barındıran anlaşma çerçevesinde, 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler ile ilgili düzenlemelerin de 2022 yılı içerisinde tamamlanması fikri kabul edildi.

ERDOĞAN'IN MEMUR-SEN HEYETİNİ KABULÜNDE 3600 EK GÖSTERGE KONUŞULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salı günkü Memur-Sen heyetini kabulünde de görüşme içeriği 3600 ek gösterge idi. Memur-Sen'den ziyaret sonrası yapılan açıklamada, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ın 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam hakkında katkı sunacaklarını ifade etmiş olduğu ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da başta 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam olmak üzere söz konusu çalışmaların başlatılması ve 2022 senesi içerisinde tamamlanması, kamu görevlilerinin talep ve beklentilerinin karşılanması için gerekli çalışmaların büyük bir hız ve kararlılıkla yapılması talimatını vermiş olduğu bilgisi yer alıyordu.


250 BİN KAMU ÇALIŞANI 3600 EK GÖSTERGEYİ BEKLİYOR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yapmış olduğu açıklamada, 3600 ek göstergede ilgili yerlerden sayılar alınarak, kapsamın netleştirileceğini ifade etti. Çalışanlar açısından olmasa da emekliler açısından büyük oranlarda kazanımlar sağlanacak bir düzenlemenin söz konusu olduğunu ifade eden Tonbul, yaklaşık olarak 250 bin kamu çalışanının 3600 ek gösterge çalışmasını beklediğini belirtti.

EK GÖSTERGE TÜM MEMURLERE UYGULANACAK MI?

Türkiye Kamu-Sen ise söz konusu 3600 ek göstergenin tüm memurlara uygulanmasını istiyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci önceki günlerde yapmış olduğu açıklamada, '3600 ek gösterge rakamları yeniden belirlenmeli, 3600 ek gösterge alamayan personelin de bu uygulamadan faydalanması sağlanmalı. Ek göstergeden faydalanamayan personele ek gösterge verilmeli ve ek göstergeler hiyerarşik düzene göre yeniden belirlenerek, idareciler başta olmak üzere ek gösterge farklılıkları giderilmelidir' demişti.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Gündem konusu olan 3600 ek gösterge, memurların aylık ücretlerini, emekli olmalarından sonra almış oldukları maaşlarını ve emekli ikramiyelerini belirleyebilmek adına gerekli olan önemli bir unsurdur. Ek göstergesinin daha yüksek olması emekli maaşının ve emekli ikramiyesinin de daha yüksek olması anlamına karşılık gelmektedir. Bu nedenden ötürü memurlar sahip oldukları unvanların 1. derece kadrolar için kabul edilen ek gösterge rakamlarının yüksek olması talebinde bulunmaktadırlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal