Mehmetçiğin Yeni Yardımcısı: BMC METİ Aracı Kara Kuvvetleri Envanterine Girdi

Araç dışına çıkmaya gerek kalmadan el yapımı patlayıcıları kolaylıla keşif, tespit, teşhis ve kısmi müdahale yapabilmek maksadı ile üretilen yerli Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Aracı (METİ) Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdiği.

11.12.2021-13:46 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-13:46)

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, araç dışına çıkmaya gerek kalmadan el yapımı patlayıcılara yönelik keşif, tespit, teşhis ve kısmi müdahale yapabilmek maksadı ile üretilen yerli Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Aracı'nın (METİ), Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdiğini duyurdu. DHA'nın vermiş olduğu bilgilere göre, Türk savunma firmaları tarafında yerli olarak üretilen yeniliklere bir yenisi daha eklendi. 

METİ GÖRENLERE KORKU SALIYOR

Savunma Sanayii Başkanlığı ile birlikte BMC firması arasında yapılan anlaşma dahilinde çalışmalarında sona gelinen yerli ve milli araç METİ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi. Mehmetçiğin sahadaki yeni yardımcısı olan METİ, araç dışına çıkmaya gerek kalmadan el yapımı patlayıcılara yönelik keşif, tespit, teşhis ve kısmen müdahale edebilmek amacıyla üretildi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, DHA'ya yaptığı açıklamada, konu ile alakalı şu açıklamalarda bulundu: ‘Başkanlığımız ile BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ arasında imzalanan Taktik Tekerlekli Araçlar-2 Projesi kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı çerçevesinde yol ve güzergah aramalarında şüpheli noktaların araç dışına çıkmadan mayın ve el yapımı patlayıcı maddelere yönelik keşif, tespit, teşhis ve kısmi müdahale yapabilmek amacıyla METİ aracı kabul faaliyetleri tamamlanarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine ilk kez alınmıştır’dedi.


METİ'NİN ÖZELLİKLERİ 

BMC KİRPİ II aracının Patlayıcı Madde Keşif İmha timleri için özel olarak geliştirilen konfigürasyonu olan KİRPİ II METİ; muhabere esnasında tespit edilen mayın ve el yapımı patlayıcıları araca entegre edilen çok amaçlı robot kol ile birlikte insansız bir şekilde tespit etme ve imha etme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor. Ayrıca KİRPİ II METİ Aracı’nda, uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) ve sinyal kesici sistem faydalı yükleri de yer alıyor. Meti yüksek balistik koruma ve mayın koruması sağlıyor,9 personel taşıma kapasitesine sahip; karıştırma köreltme sistemine ve aynı zmanda yangın söndürme sistemi ve stabilizasyon için hidrolik ayaklara sahip. Araç üzerinde bulunan çok amaçlı olan robot kol, araç içinden kullanabiliyor. Ayrıca araç dışından da uzaktan komuta etme  sistemi ile kontrolü sağlanabiliniyor. Büz gibi erişimi zor bölgelere kamera ile bakabilme imkanı sunuyor. Erişimi zor olan bölgelerdeki malzemeleri ise tutup çekebilme kabiliyetine sahip. Ayrıca çok amaçlı robot kol ataşmanlarından; dedektör ile kablo tespiti yapabiliyor, kaya kırıcı ile sert zemini kırabiliyor, tırmık ile toprağı yumuşatabiliyor ve aynı zamanda kepçe ile taşıma özelliğine de sahip, kesici ile kablo kesme gibi fonksiyonlar rahatlıkla kullanılabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal