ABD Savunma Bakanı'ndan Tehdit: Görüşmeler Yetersiz Olursa Siyaset Dışı Seçeneklere Hazırız

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran ile devam eden görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda siyaset dışı seçeneklere hazır olduklarını açıkça ilan etti.

10.12.2021-10:06 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-15:35) ABD Savunma Bakanı'ndan Tehdit: Görüşmeler Yetersiz Olursa Siyaset Dışı Seçeneklere Hazırız

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile ortak gerçekleştirecekleri toplantı öncesinde çok önemli ve tüm Dünya’yı yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Auistin yaptığı açıklamada, İran ile devam eden görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda diğer seçeneklere hazır olduklarını açıkladı. Viyana'a İran ile Tahran'ın nükleer programı üzerine görüşmeler sürerken, Austin, İsrailli mevkidaşı Gantz'ı Pentagon'da kabul etti. Toplantı gerçekleşmeden hemen öncesinde gazetecilere açıklama yapan Austin, ABD'nin İsrail'in bölgedeki niteliksel üstünlüğüne bağlı olduğunu vurguladı. Austin, İsrail'in, İran hükümetinin terörizme verdiği destek ve füze programı dahil olmak üzere endişe verici nükleer ilerlemeleri aynı zamanda istikrarsızlaştırıcı eylemleriyle ilgili derin endişelerini paylaştıklarını ifade etti. ABD ile İsrail'in, İran'ın nükleer silah elde etmesini önleme konusunda tamamen aynı fikirde olduğunu kaydetti.

BU MESELE ABD,İSRAİL VE TÜM DÜNYANIN GÜVENLİK ÇIKARIDIR

"Bu, ABD'nin, İsrail'in ve dünyanın ulusal güvenlik çıkarıdır” dedi. İran hükümetinin son aylardaki nükleer eylemlerinden, hem devam eden provokasyonlarından hem de yapıcı diplomatik angajman eksikliğinden derin endişe duyduğunu da ifade eden Austin, “Başkanın da açıkça ifade ettiği gibi, politikanın başarısız olması durumunda, diğer seçeneklere dönmeye hazırız. Savunma Bakanlığı, İran tehditlerine karşı başta İsrail olmak üzere bölgedeki tüm ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam edecektir. Kendimizi savunacağız, dostlarımızı savunacağız ve çıkarlarımızı savunacağız” dedi. Austin, İsrail'in Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas ile ilişkilerini normalleştirmesini de takdir ettiklerini ifade ederek, İsrail'in ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) görev bölgesine dahil edilmesinin bölgede yeni fırsatlara kapı açtığını belirtti. Aynı toplantıda konuşan Gantz ise İsrail ile ABD arasındaki stratejik bağlar ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Gantz, İran'a karşı koymak için ortak askeri hazırlık içinde olduklarını da sözlerine ekledi ve “İran'ın bölgesel saldırganlığını ve nükleer arzusunu durdurmak da dahil olmak bu konudaki diyalogumuzu ve işbirliğimizi derinleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. “İran'ın küresel ve bölgesel barış ve istikrar için en büyük tehdit olduğunu söylemeliyim" şeklinde ifadeler kullandı. İran'ın İsrail devleti için çok önemli bir  tehdit olduğunu savunan Austin, İran halkından sorunlarının İran rejimi ile olduğunu söyledi. Gantz, İran’ın, hegemon olma özlemiyle, Ortadoğu'da ve ötesinde özgürlük, insanlık onuru ve barışın tüm izlerini yok etmeye çalıştığını söyledi. “Nükleer program, İran'ın radikal ideolojisini dayatma ve İsrail'in varlığını tehdit etme gibi hegemonik hedeflerine ulaşması için bir araçtır” şeklinde ifadeler kullanan Austin “Küresel bir güç olarak ABD yönetiminin İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engelleme konusundaki kararlılığına tamamen güveniyorum." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal