MEB'den flaş açıklama! Türkiye'de ilk kez düzenleniyor: uzman ve başöğretmenlik eğitim programı bugün başladı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmen basamakları kapsamında Türkiye'ye ilk defa düzenlenen uzman ve başöğretmenlik eğitim programının bugünden itibaren başladığını duyurdu. İşte haberin detayları...

18.07.2022-11:51 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-12:27)

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine yönelik yapılan duyuru yönünde resmi ve özel öğretim kurumları ile MEB dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların uzman ve başöğretmenlik eğitim programı başvuru sonuçları ise, 7 Temmuz 2022 tarihinde açıklanmıştı. 

Öte yandan bu sonuçlara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin 531 bin 885'i uzman öğretmenlik, 70 bin 437'si de başöğretmenlik olacak şekilde toplam 602 bin 322 kişi, eğitim programlarına katılmaya hak kazanmıştır. Ayrıca özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden 10 bin 171’inin uzman öğretmenlik; 308’inin başöğretmenlik için olacak şekilde toplam 10 bin 479 öğretmenin başvurusu kabul edilmiştir.

Bunun yanı sıra MEB dışı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bin 479 eğitimci uzman öğretmenlik; 165’i de başöğretmenlik olacak şekilde toplam bin 644 öğretmenin başvurusu kabul edildi. Bu durumda uzman ve başöğretmenlik eğitim programı için başvuru yapan ve gerekli şartları taşıyan toplam 614 bin 445 öğretmen, eğitim programlarına katılmaya hak kazanmıştır.


Eğitimler bugünden itibaren başlıyor

Buna göre uzman ve başöğretmenlik eğitim programına yönelik süreç hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer "Uzman öğretmenlik eğitim programı, 18 Temmuz’da başlayıp 5 Eylül tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Başöğretmenlik eğitim programı ise 18 Temmuz’da başlayıp 19 Eylül tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Bu vesileyle uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinin eğitim camiamıza hayırlı olması temennisiyle eğitimlere katılacak tüm öğretmenlerimize şimdiden başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Ayrıca eğitim programına katılmaya hak kazananlardan, resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler veya uzman öğretmenler MEBBİS şifrelerini, özel öğretim kurumlarında ve MEB dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler veya uzman öğretmenler de e-Devlet şifrelerini kullanarak oba.gov.tr adresi üzerinden eğitimlere katılabilecektir.

Buna göre eğitimlerin sağlıklı yürütülebilmesi ve adayların olası herhangi bir sıkıntı yaşamamaları adına adayların eğitimlere, MEBBİS ya da e-devlet şifreleri ile bireysel giriş yapmaları gerekmektedir.

Eğitim videolarının yüzde yüz izlenmesi zorunlu

Diğer yandan adayların eğitimlerin tamamını eksiksiz bir şekilde izlemeleri gerekmektedir. İzlenen her videonun solunda yer alan ikon video başlatıldığında turuncu, tamamlandığında da yeşil renge dönüşmektedir. Bütün videolar izlendiği zaman (yeşil olduğunda) eğitim programı tamamlanmış olacak. Bu durumda eğitimin tamamlanmış sayılması için videoların yüzde yüz izlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca eğitimin tamamlanmış olup olmadığı Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) platformunda eğitimin “Eğitim Detayları” kısmından kontrol edilmesi gerekmektedir.


Yazılı içerikler ÖBA’da paylaşıldı

Öte yandan video eğitimlerin dışında video eğitimlerde görev alan akademik kadro tarafından hazırlanmış olan yazılı içerikler de ayrıca ÖBA’da paylaşıldı. Eğitim başlatıldığı ya da eğitime devam et denildiğinde eğitim görseli altında bulunan “Eğitim Hakkında” kısmında bu dokümanlara ait açıklamalar ve linkler yer almaktadır. Yalnızca yazılı içeriğin okunmasıyla da “eğitimi tamamlama şartı” yerine getirilmiş sayılmıyor. Sınav, eğitim programı konularından yapılacağından adaylar sınavda yazılı doküman içeriğinden sorumlu olacaktır. İşitme engelli öğretmenler için, eğitimde kullanılacak videolara işaret dili eklendi. Ayrıca görme engelli öğretmenler için yazılı dokümanlarda erişilebilirlik çalışması da yapıldı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal