MEB ve Sağlık Bakanlığı Yüz yüze Eğitim Şartlarını Açıkladı

MEB: 15 Şubat’tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim ile altı milyona yakın öğrenci okullarına kavuşacak. MEB' de bu bilgileri tüm okullara iletti.

05.02.2021-09:12 - (Son Güncelleme: 05.02.2021-09:12) MEB ve Sağlık Bakanlığı Yüz yüze Eğitim Şartlarını Açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geride bıraktığımız hafta kesinleşen yüz yüze eğitimin başlayarak okulların açılacağı tarihi ilan etti. Buna göre üstünde çalışılan yeni eğitim öğretim dönemi 15 Şubat'ta köy okullarının tamamı, 1 Mart'ta ise ilkokullar ile 8 ve 12'nci derslikler yüz yüze eğitime başlayacak şekilde yeni bir takvime kavuştu.

Bunun ardından okullarda yüz yüze eğitimin hangi şartlar altında gerçekleşeceğinin ayrıntıları da belirlenmeye başladı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu konu hakkında ortaya çıkan tavsiyeleri Milli Eğitim Bakanlığı'na iletti. MEB de bu şekilde okullarda yüz yüze eğitimin madde madde tüm ayrıntılarını belirledi ve tüm okul, öğretmen ve öğrencilere iletti. İşte sınıftaki öğrenci sayısından her bir bireyin uyması gerekli olan yeni dönem kuralları ve son dakika kararları;

ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİLER İÇİN KURALLAR

Altı milyona yakın öğrenci okullarına kavuşacak. İlkokullar haftada iki gün, 8 ve 12'nci derslikler ise tam gün ders başı yapacaklar. Peki koronavirüs salgınına karşı okullarda hangi tedbirler alınacak? Öğrenci, öğretmen ve veliler hangi kurallara uyacak. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu'nca 'Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde salgın sürecinde okullarda alınması gerekli olan önlemler belirlendi. İşte tüm ayrıntılar:

OKUL GİRİŞ VE İÇLERİNE LİSTE ASILACAK

Okul binalarının girişleri ve içinde uygun yerlere, kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi şartlarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri asılacak. Uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

TEMASSIZ ATEŞ ÖLÇER BULUNDURMAK ZORUNLU

Okullarda temassız ateş ölçer, tek kullanımlık ya da yıkanabilir bez maske, sıvı sabun, el antiseptiği ya da en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek.

MASKE KULLANIM POSTERLERİ

Okullarda müsait yerlere maskenin doğru kullanımını açıklayan posterler yerleştirilecek.

İÇERİYE ALINMASI GEREKEN KİŞİ SAYISI

Okullardaki tüm kapalı mekanlarda mümkünse 4 metrekareye bir şahıs düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, içeriye alınması gerekli olan kişi sayısı buna göre düzenlenecek.

SINIFTA EN FAZLA BULUNACAK ÖĞRENCİ SAYISI

Şartlar uygun olursa sınıflarda en fazla 15 öğrencinin bulunması sağlanacak. Sınıf, çalışma salonları, yemekhane, kantin gibi toplu kullanıldığı alanlar, sosyal mesafenin korunması amacı ile kişiler arasında en az 1 metre olacak biçimde düzenlenecek.

ÖĞRETMENLERE YÜZ KORUYUCU

Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı bulunan öğretmen ve diğer çalışanların tıbbi maskeye ilave olarak yüz koruyucu da kullanması sağlanacak.

EL HİJYENİ EN ÖNEMLİ KURALLARDAN

Öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanlar el hijyenine dikkat edecek. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, Kovid-19'dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmayacak.

ZİYARETÇİ YASAĞI

Okullara ziyaretçi kabul edilmeyecektir.

CAMLI KABİN ŞARTI

Güvenlik görevlilerini muhafaza etmeye yönelik önlemler kapsamında da bu kişilerin yüz yüze temas olasılığını azaltmak için camlı kabinlerde bulunmaları sağlanacak. İmkân yoksa, kuruma giriş yapanlar ile güvenlik görevlileri arasında en az 1 metre mesafeyi sağlayacak şekilde düzenleme gerçekleştirilecek.

ÖĞRENCİLERİN SIRA DEĞİŞTİRMESİ YASAK

Temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturması sağlanacak.

EN AZ KİŞİ SAYISI İLE DERS

Dersler mümkün olan en az kişi sayısıyla yapılacak, birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına göre en az 1 metre olacak biçimde uygulaması yapılacak.

TENEFFÜSLER SIRAYLA YAPILACAK

Damlacık oluşturması sebebiyle sınıf içinde yüksek sesle aktivite yapılmayacak.

MALZEME ALIŞVERİŞİ KESİNLİKLE OLMAMALI

Kitap, kalem gibi eğitim malzemeleri kişiye özel olacak, öğrenciler arası malzeme alışverişi olmayacak.

SINIF DEĞİŞTİRMEK YOK

Öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek, sınıf değişikliği yapılmayacak. Değişiklik zorunluysa sınıfların her kullanım sonrası havalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonu gerçekleştirilecek.

TENEFFÜS DÜZENLEMESİ

Öğrencilerin toplu halde bir arada bulunmalarını önlemek amacı ile mümkünse ders araları derslikler sıraya konularak düzenlenecek.

VELİLER TAAHHÜTNAME İMZALAYACAK

Okulların açılmasıyla velilere 'Bilgilendirme Formu ve Taahhütname'si imzalayacak. Bir nüshası velilere verilecek bilgi formunda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi birinin görüldüğü öğrenciler hakkında okul idaresine bilgi verilmesi istenecek. Ayrıca öğrenci için doktor muayenesi önerilecek. Öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması istenecek.





DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal