Marketlerden aldığınız hazır bulyonun zararları nelerdir?

Yemeklerin tadını lezzetli yaptığına inanılan bulyonların, pek çok zararı beraberinde getirdiğini uzman isimler tarafından açıklanıyor. Çorbalara, ana yemeklere bolca yer verdiğimiz bulyonlar, tuzlu yapısı sebebiyle zarar verdiği gibi kalp-damar sağlığını da büyük tehlike oluşturuyor. Peki hazır bulyonun zararlarını nelerdir? İşte detaylar…

14.02.2024-13:16 - (Son Güncelleme: 14.02.2024-13:16) Marketlerden aldığınız hazır bulyonun zararları nelerdir?

Çorba veya pilavı ufacık bir küp ile lezzetlendirmek oldukça kolay ve pratik gibi görünse de sağlık açısından pek de tavsiye edilmiyor. Yarar sağlamadığı gibi aksine zararda veriyor. Sebze karışımları, tavuk veya et bulyonları gibi farklı çeşitleri bulunan minik küplerin, yemeklere bolca tuz da ekliyor.

Hazır bulyonlar zehir taşıyor!

Bulyonun zararları nelerdir

Doktorlar tarafında yüksek tansiyonun en büyük nedeni olarak kabul edilen tuz, yemeklere basit bir lezzet artışından çok daha fazla zarara yol açabiliyor. Bulyonların, yüzde 50 oranında tuzdan yapılıyor ve bu da bir çay kaşığına denk geliyor. Uzmanlar, ise yetişkinlerin günde altı gramdan daha fazla tuz almaması gerektiğine işaret ediyor. Böylece kalp-damar sağlığını da büyük tehlikeye sokuyor. Yapılan çalışmalara göre önde gelen marka, bu minik küplere beş gram kadar tuz ekliyor. Tuz ve Sağlık Konsensüs Eylemi (CASH) Başkanı Graham MacGregor; bu ürünlerin çok daha az tuz içerebilecekken daha fazlasının kullanılmasının tam bir "skandal" olduğunu belirtti. MacGregor, tuz alımında yapılan her "bir gram azaltma" eyleminin, ölümcül olan 12 bin kalp krizini, inmeyi ve kalp yetmezliğini önleyebileceğini gösterdiğini vurguladı. Ayrıca birçok besin maddesinden de yoksun olan bulyonun, bakır ve selenyum da dahil olmak üzere vitamin ve mineral oranı oldukça düşüktür.

Bulyonun sağlığa zararları!

Bulyonun zararları nelerdir

MSG'nin (monosodyum glutamat) etkilerine bildirilen hassasiyet ise; bazı insanlarda baş dönmesi, baş ağrısı, nefes almada zorluk, halsizlik gibi zorluklara sebep olabiliyor. MSG'nin aynı zamanda kişinin sinir sistemini etkileyerek ilerleyen dönemlerde Parkinson, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyici bir unsur olabileceği tahmin ediliyor. Üstelik birçok gıda da karşılanabilecek bazı bulyonlar, yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerebilir. 

Bulyondaki tuzun zararları!

Bulyonun zararları nelerdir

Tuz tüketimi sonucu vücutta çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. En başında yüksek tansiyon olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bulyon tüketiminin tetiklediği yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında etkili olan diğer faktörler ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

Aşırı kilolu olmak,

Sigara kullanımı,

Hipertansiyon,

Hiperkolesterolemi,

Diyabet,

Hareketsiz yaşam tarzı,

Doymuş ve trans yağlar açısından zengin sağlıksız beslenme şekli,

Ailede ateroskleroz öyküsü.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal