Marketlerdeki Fahiş Fiyata Erken Uyarı Sistemi!

Marketlerde yaşanan bu fiyat artışlarının engellenmesi amacıyla hazırlanan "Erken Uyarı Sistemi" çalışmaları Merkez Bankası ile birlikte yürütülüyor.

29.09.2021-09:46 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-17:50) Marketlerdeki Fahiş Fiyata Erken Uyarı Sistemi!

Fahiş fiyat uygulamaları yüzünden sadece meyve ve sebze değil temel gıdalardan biri olan bakliyatlar da üreticinin kazandığı ile tüketiciden alınan fiyat farkı uçurumları oluşturuyor. En temel ihtiyaçlar dahi marketlerde fahiş fiyatlarda satılmaya başladı. Yapılan tüm uyarılara rağmen marketler fahiş fiyat uygulamalarına devam ediyor. Özellikle temel gıdalardan biri olan bakliyat ürünleri tarlada 5 liradan satılırken markette 28 liraya kadar çıkıyor. 


Marketlerde yaşanan bu fiyat artışlarının engellenmesi amacıyla hazırlanan Erken Uyarı Sistemi çalışmalarıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘’Dört başı mamur bir şekilde erken uyarı sistemi yapılırsa birçok şey engellenir. Üretim, ihracat ve ithalat kısmıyla alakalı hızlı tedbir almaya gerek var. Merkez Bankası çalışıyor. Eylül sonuna kadar bitirecekler. Bu hafta Gıda Komitesi Toplantısı yapacağız. Biz de izleyeceğiz çalışmaları. Erken uyarı sisteminde gelinen aşama Gıda Komitesinde değerlendirilecek’’ ifadelerini kullandı. 

ERKEN UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞICAK 

Tarım ve Orman Bakanı Bakan Pakdemirli, Erken Uyarı Sistemine yönelik gelen sorulara; ‘’Dört başı mamur bir şekilde erken uyarı sistemi yapılırsa birçok şey engellenir. Üretim, ihracat ve ithalat kısmıyla alakalı hızlı tedbir almaya gerek var. 


Erken uyarı sistemi bir karar destek sistemi. Örneğin, domateste ihracat arttı fiyatlar yükseliyor ya da Türkiye'de salatalık tüketimi arttı. Mevsimsel olarak bazı etkiler oluyor. Nasıl karşılanacağına dair bir strateji olacak. Epey bir çalışma yaptılar. Her yerden, bizden, Ticaret Bakanlığından, hallerden, perakendeden elektronik bilgi topladılar. Un, yumurta, yağ, maya var, ekmek yapılacak vaziyete geldi. Çok büyük bir bilgi bankasına ulaştılar. Bunları çarşamba günü dinleyeceğiz. Merkez Bankası Başkanı da katılacak.’’ açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal