Marketler Fahiş Fiyat Uygulamaya Devam Ediyor!

Marketler yapılan tüm uyarılara rağmen fahiş fiyat uygulamalarına devam ediyor. Gıda ürünlerinin fiyatı tarladan markete gelene kadar sürekli artış gösteriyor.

27.09.2021-09:20 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-09:20) Marketler Fahiş Fiyat Uygulamaya Devam Ediyor!

En temel ihtiyaçlar dahi marketlerde fahiş fiyatlarda satılmaya başladı. Yapılan tüm uyarılara rağmen marketler fahiş fiyat uygulamalarına devam ediyor. Tarlada ürünü eken üreticide 1.49 lira olan havuç, tüketiciye ortalama 3.8 kat fazlasına, yani 5.66 liraya ulaşıyor. Hatta 8.95 liraya satan bile bulunuyor. Bu da marketlerin fahiş fiyat uyguladıklarını kanıtlar nitelikte.

ÜRÜNLER TARLADAN MARKETLERE GELENE KADAR FAHİŞ FİYATLARA ULAŞIYOR

Takvim‘in haberine göre başta sebze-meyve gibi temel gıdalar olmak üzere gıda ürünlerinin fiyatı üreticiden markete gelene kadar kat kat artıyor. Ürünlerin tarladan markete gelene kadar fiyatları arasında büyük uçurum bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre; havuç üreticiden kilogramı 1.49 liraya çıkıyor. Yine TÜİK’in açıkladığı verilere göre Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerine göre, tüketiciye de ortalama 5.66 liraya ulaşıyor.

MARKETLERDE GRAMAJ KONUSUNDA DİKKALİ OLUN

Fahiş fiyatlara örnek vermek gerekirse tarla ve market arasında fiyat uçurumu olan ürünlerden biri de salatalık. Üreticiden kilogramı 2.12 liraya çıkan salatalığın tüketici fiyatı ortalama 6.71 lira. Ancak bazı marketlerde fiyat 13.50 liraya kadar çıkıyor. Kuru soğan ise 79 kuruşluk üretici fiyatına karşılık tüketicinin sofrasına ortalama 2.47 liradan çıkarken, bazı marketlerde 5.55 liraya varan fiyatlara satıldığı görülüyor. Gıda ürünlerinde gramajı düşürüp aynı fiyattan satanlara karşı vatandaşları uyaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken konu ile ilgili açıklamada bulundu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ‘Vatandaşımız denetimlerini kendisi yaparak gerekli makamlara şikayette gecikmemeli" dedi. Örneğin 250 gr tereyağı 225 gr oluyor, 180 gr paketli fındık aynı fiyatta kalırken 160 gr olarak satılıyor. Bunun gibi birçok kalemde gizli zam yansıtılıyor. Ambalajlı ürünlerde gramajlara standart getirilmeli’ diyerek vatandaşa uyarıda bulundu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Vatandaşımız denetimlerini kendisi yaparak gerekli makamlara şikayette gecikmemeli" dedi. Gramaj oyununun sürdüğünü anlatan Palandöken, "Örneğin 250 gr tereyağı 225 gr oluyor, 180 gr paketli fındık aynı fiyatta kalırken 160 gr olarak satılıyor. Bunun gibi birçok kalemde gizli zam yansıtılıyor. Ambalajlı ürünlerde gramajlara standart getirilmeli" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal