Hallerde Fahiş Fiyatlara Dijital Takip Geliyor!

Son zamanlarda gıda fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Konuya ilişkin planlanan Yeni Hal Kanunu ile ilgili süreç hızlandırıldı.

26.09.2021-09:28 - (Son Güncelleme: 26.09.2021-09:35) Hallerde Fahiş Fiyatlara Dijital Takip Geliyor!

Raflarda yer alan gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlar vatandaşları canından bezdirdi. Aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlara satılması tepkilere yol açtı. Son 1 yılda yüzde 50'nin üzerinde zam uygulandı. Konuya ilişkin rahatsızlığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu zulmün önüne geçeceğiz'' demişti. Erdoğan'ın gıda ürünlerine uygulanan fahiş fiyatları önlemek amacıyla çeşitli tedbirlerin hayata geçeceğini söyledi.

Konuya ilişkin gıda fiyatlarına uygulanan fahiş fiyatların önüne geçmek amaçlı denetimler devam ederken, Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç getirilmesi planlanan yeni Hal Kanunu'nun ayrıntılarına değindi.

TARLADAN RAFLARA DENETİM SAĞLANACAK

Kılıç, hallerde uygulamaya geçilecek olan dijital bir sisteme değindi ve bu sistemin ürünlerinin tarladan raflara gelinceye kadar her aşamada takipte olunacağını belirtti. Bütün dünyada gıda fiyatlarının arttığına dikkat çeken Kılıç, ''Şu an sadece Türkiye'de değil, dünyada ve özellikle de gıdada girdi maliyetleri pandemiden dolayı yüzde 40'larda arttı. Ürünlerinin çoğunu ithalatla karşılayan ülkelerde ise artış, yüzde 100'e yaklaştı. Mazotta, gübrede, kimyasalda, yağlı tohumlarda hepsinde böyle...Bizim ithalatçı olduğumuz ürünlerde de bize yansıması oldu ama kendi ürettiğimiz ürünlerde anormal dalgalanmalar yaşanmadı'' dedi.

DENETLENMEDİĞİ SÜRECE FIRSATÇILAR OLACAK

Ticaret Bakanlığı'nın şu an sahada anormallikleri denetlediği gazetelerde yer aldı ve ''İçeriden piyasayı iyi izleyemediğiniz ve takip edemediğiniz, kötü niyetleri ortadan kaldıramadığınız sürece, fırsatçılar olacak, onların iştahı ile insafı arasında sıkışıp kalacaksınız. Devlet enstrümanlarını kullanıyor.'' ifadeleri yer aldı.

FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Sadece denetimlerle sınırlı kalmamak gerektiğini belirten Kılıç "Yeni Hal Yasası'yla, üretilen bütün ürünlerin hallerimize geleceği, gerçek piyasanın oluşacağı, devletin takip ve kontrol edebileceği, ürünün hangi süreçlerden geçtiğinin izlenebileceği, ne kadar ürün ürettiğimizi ve tükettiğimizi, ne kadar ürünü zayi ettiğimizi analiz edebileceğimiz, çok veri toparlamamızı mümkün kılacak bir dijital takip sistemi kurguluyoruz. Getirilecek sistemle bir ürünün künyesine bakılarak o ürünün kaça alındığı, paketleme ve lojistiğine ne kadar ödeme yapıldığı, rafa kaça geldiği kalem kalem izlenecek. Böylece fahiş fiyatın önüne geçilecek" şeklinde konuştu.

AHLAKLI TİCARETE ZORLAYACAĞIZ

Hallerde uygulanacak 'dijital künye' sisteminin planlı üretimin yolunu açacağına değinen Kılıç "Mesela patates veya domatesin fiyatı bazı yıllar yüksekken, bazı yıllar çok düşük oluyor. Planlı üretirsek üretici mağdur olmayacak, tüketici de yüksek fiyatla ürün yemeyecek. Üreticiyi de tüketiciyi de korumuş olacağız. Ticaretçiyi de ahlaklı ticarete zorlayacağız. Elbette ticaretçinin bir kârı olacak ama ahlaklı olacak. Ahlaklı olmasını da şahıstan beklemekle sürdüremezsiniz, kanunlarla, hukuk devleti içerisinde bunu yapacaksınız. Ürün künyesi, bize bunu sağlayacak" değerlendirmelerine yer verdi.

ALT YAPI ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Sistem için hallerde altyapı çalışmalarının da yapılacağını ifade eden Kılıç ''Bazı fiziki imkânlarımız yetersiz. Bazı haller bu sisteme uygun ama birçok hal değil. Yerel yönetimler de bu konuda sorumluluk alacak. Bazı hallerde küçük dokunuşlarla sistemi kurmak mümkün. Diğerlerini yeniden kurgulamaya ihtiyaç olabilir.'' ifadelerine yer verdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal