Malatya’da 5 Bin TL Maaşla Çalışacak Çoban Aranıyor

Geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan Malatya’da, son zamanlarda ortaya çıkan çoban sıkıntısı hayvancılık sektörünü olumsuz etkiliyor.

16.10.2021-18:07 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-18:07)

Malatya’nın önde gelen geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Son zamanlarda çoban sıkıntı çekilen bölgede hayvancılık sektörü olumsuz etkileniyor. Durumu düzeltmek için 3 ile 5 bin TL arasında maaşa ek olarak, sigorta, yiyecek ve barınma ihtiyacının karşılanmasına rağmen çoban bulunamıyor. Yaşanılan bu durum ileride çobanlık mesleğinin yok olabileceğinin sinyallerini veriyor. 

MALATYA’DA 5 BİN TL MAAŞLA ÇALIŞACAK ÇOBAN ARANIYOR

Yaşanan çoban krizinin hayvancılık sektörünü oldukça kötü etkilediğini dile getiren Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hemen hemen 10 yıldır ülke genelinde çobanlık mesleğini icra eden insan bulmakta zorlanıldığını belirterek, ‘Bu yaşlı jenerasyon da giderse bu işi yapacak kimse kalmadı. Biz birlik olarak çobanlık kursu açmamıza rağmen bu sıkıntı halen devam ediyor” dedi. 5 bin TL’ye kadar maaş verilmesine rağmen bu işi yapabilecek çoban bulamamanın zorluğunu yaşadıklarını söyleyen Akın, “Mecburen dışarıdan çoban getirmek zorunda kalıyoruz. Ama onda da güven olmuyor bir bakıyorsunuz 3-5 ay sonra işi bırakıp gidebiliyor’ şeklinde konuştu. 

Çobanlık mesleğinin yaygınlaşması adına bazı çalışmaların yapıldığını, maaşların artırıldığı sosyal hayatın iyileştirildiğine dikkat çeken Akın, ‘Artık bu devirde çoban bile, çobana kız vermiyor. Böyle olunca da gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Buraları terk ediyor. Bizler de gerek yerel yöneticiler olsun gerekse merkezi hükümet olsun bu sektöre destek verirsek, kırsaldaki insanlar küçükbaş yetiştiriciliğine devam eder. Yoksa bu işler yavaş yavaş tarih olacaktır. Bu jenerasyonda ortadan kaybolduğu zaman hayvancılık yok alma yolunda ilerleyecektir’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal