Mahkemelere gerek kalmadan çözülecek: Arabulucular kira kavgalarını bitirecek

Günlük hayatta yaşanan ve zaman zaman ciddileşen kira, park yeri, komşuluk kavgası gibi sorunlar mahkemelere gerek kalmadan çözülecek. Arabulucular sayesinde bu sorunlar daha az masrafla bitirilecek.

25.09.2022-09:34 - (Son Güncelleme: 25.09.2022-09:34) Mahkemelere gerek kalmadan çözülecek: Arabulucular kira kavgalarını bitirecek

1 Ekim 2022’de yeni dönemine başlayacak olan TBMM yeni yasama yılının ilk gündem maddelerinden birisi 7. yargı paketi olacak. AKP ve Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalışmaya devam ettiği pakette arabuluculuk sisteminin kapsamının genişletilmesi de bulunuyor. Buna göre günlük hayatta yaşanan ve zaman zaman ciddileşen kira, park yeri, komşuluk kavgası gibi sorunlar mahkemelere gerek kalmadan çözülecek. Arabulucular sayesinde bu sorunlar daha az masrafla bitirilecek. 

Mahkemelere gerek kalmadan çözülecek

Yargı paketinde yer alan düzenlemelere göre; kira, kat mülkiyeti kapsamındaki tüm konularda ve komşuluk ilişkileri ile ilgili sorunlarda arabulucuya gitmek zorunlu olacak. Mevcut sistemde bu isteğe bağlı idi. İsteyen arabulucuya, isteyen mahkemeye gidiyordu. Yasa çıktığında bu konuları kapsayan tüm dosyalar önce arabulucuya gidecek. Bir ay içinde arabulucu sonunu çözemezse konu mahkemeye taşınabilecek. Bununla beraber ihtilaflı kiralar, kira tespit davaları, tahliyeler, apartman yönetimi ile ilgili ihtilaflar, bina ya da sitedeki ortak olanların kullanımı, komşunun bahçesine kedi, köpek, tavuk girmesi, park yeri gibi sorunlarda öncelikli olarak arabulucuya gidilecek.

Arabulucuk sistemi

Olaylar ciddileşmeyecek

Yapılacak olan düzenlemeyle beraber yargı yükü büyük oranda azalacak ve yaşanan sorunlar kan davasına dönüşmeden önce bitirilecek. Son dönemde gereksiz yere artan kiralar nedeniyle ev sahibi-kiracı davalarında yaşanan ciddi artışın yargıyı zorlamasının da önüne geçilecek. Bu tür uyuşmazlıkların ilk adresi arabulucu olacak.

2012 yılında uygulanmaya başlanan arabuluculuk sistemi sayesinde yaşanan sorunların yüzde 50’si ciddileşmeden çözüldü. Zorlu bir süreç olan işçi işveren ilişkilerinde ise bu oran yüzde 57'yi buldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal