Liselerde Yeni Dönem! Tüm Öğrencileri Etkileyecek Değişiklikler

Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanlı ödev verilmeyecek. Beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar benzeri yeteneğe dayalı seçilen derslerde, 10 öğrenci koşulu istenmeyecek.

02.09.2020-14:33 - (Son Güncelleme: 02.09.2020-16:34) Liselerde Yeni Dönem! Tüm Öğrencileri Etkileyecek Değişiklikler

Resmi ile özel örgün ortaöğretim kurumlarında eğitim, yönetim, öğretim, ve işleyişi ile ilgili usul ve esasların yer aldığı yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmeliğe göre, öğrencinin 2 dönem puanı alabilecek vaziyette olmasına rağmen öğretmenin raporlu ya da izinli olması, vazifeye geç başlaması, doğal afet, dönem bitmeden ayrılmasıyla öğretmensizlik, salgın hastalık, olağanüstü hal gibi nedenlerle işlenemeyen ders programlarının eksikliği giderilecek.

Sosyal bilimler liselerinde hazırlık sınıfı açılması zaruriyeti ile ilgili düzenlemeye son verilerek, Bakanlık tarafından uygun bulunan liselerde hazırlık sınıfı açılması ile ilgili düzenleme yapıldı.

Ders seçimleri okullar aracılığıyla sisteme eklenen kitap taleplerinin daha önceden düzenlenebilmesi için şubat ayı yerine aralık ile ocak aylarına alındı.

Görsel sanatlar, beden eğitimi, müzik benzeri yeteneğe dayalı olarak seçimi yapılan derslerde, 10 öğrenci talebi koşulu istenmeyecek.

Bakanlığın düzenlemesi ile öğrencilere, resmi tatillerinde puan alınan şekilde ödev verilmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde olan eğitim, öğretim, yönetim gibi işleyiş ile alakalı kısımlar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne geçirildi.

MESLEK LİSELERİ DÜZENLEMESİ

Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta bölüm ayırımı yapılmadan akademik destek şubeleri kurulacak. Bu öğrenciler, istedikleri akademik destek paketine göre ayrılacak.

Bir koldaki öğrenci sayısı 10'un altında olmayacak. Fakat ders senesi içinde sayının azalması halinde mevcut öğrencilerle eğitim öğretime devam edilecek.

Anadolu teknik bölümüne merkezi sınavda aldığı puan ile yerleşen öğrenciler ve Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına nakil yapan öğrencilerin eğitimleri farklı şubelerde yapılacak.

Anadolu teknik liselerine merkezi sınav puanı ile, yaptıkları tercihleri doğrultusunda, direkt alana öğrenci yerleştirilecek.

Yerleştirme işlemlerinin ardından boş kontenjanı kalan alanlara merkezi sınav puanıyla öğrenci alan başka ortaöğretim kurumlarından dokuzuncu sınıf birinci dönem bitimine kadar, nakil ve geçiş gerçekleştirebilecek. Fakat yetenek, mülakat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alımı yapılan alanlarda sınavlara girip başarılı sonuç elde etmesi gerekecek.

Anadolu meslek programı öğrencilerinden 11'inci sınıfı direkt geçen ve 9, 10 ve 11'inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı sene sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması minimum 70 olanlar Anadolu teknik programına geçiş için müracaat edebilecek.

Başvuru ile yerleştirme işlemleri, Bakanlık tarafından düzenlenen esaslar ve kayıt takvimi kapsamında, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. Aynı zamanda ustalık yeterliliğini kazanmış olan öğrencilerin iş pedagojisi kurslarına uzaktan eğitimle de katılım sağlayabilmeleri ve sınavlarını e-Sınav olarak yapılabilmesi doğrultusunda düzenleme yapıldı.

ALANA YERLEŞTİRME LİSE İKİDEN LİSE BİRE ALINDI

Anadolu teknik programlarına ve proje okulu çerçevesindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bakanlık tarafından düzenlenen Anadolu meslek programlarının proje çerçevesindeki alanlarına merkezi sınav puanı ile tercihleri doğrultusunda direkt bölüme öğrenci yerleştirilecek.

Başka Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme işlemi de onuncu sınıf yerine dokuzuncu sınıfta yapılacak. Böylelikle dokuzunca sınıfta alın ders senenin başladığı ilk iki hafta içinde okullarında düzenlenecek bölüm tanıtımları ve yönlendirmeler neticesinde öğrencilerin tercihleri alınarak ortaokul başarı puanı temel alınarak e-Okul sisteminden yapılacak.

Anadolu teknik ile Anadolu meslek programlarında dala yerleştirme işlemi dokuzuncu sınıfın sonunda e-Okul üzerinden gerçekleştirilecek.

Anadolu meslek ve Anadolu teknik programlarında dokuzuncu sınıf sonunda meslek eğitimindeki sektörün ihtiyacı, yetenek ve başarıları, öğrenci ile velilerin istekleri ve grup oluşturma sayıları göz önünde bulundurularak bölüme geçiş işlemleri alakalı okul müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

Tercihlerin belirli alanlarda yoğunlaşması durumunda dokuzuncu sınıf sene sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik tanınacak.

Mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı olan 11. ile 12. sınıf öğrencilerinin beceri sınavı, Bakanlık tarafından düzenlenen, kalfalık ustalık beceri sınavı değerlendirme kıstasları doğrultusunda, uygulamalı olarak yapılacak ve kameraya kaydedilecek.

Hazırlık sınıfı olmayan okulların 9. sınıflarından hazırlık sınıfı olan okulların 9. sınıflarına yeterlilik sınavıyla nakil olmak isteyen öğrenciler için getirilen 'ekim ayı sonuna kadar' kısıtlaması kaldırıldı.

Bakanlığın yeni sistemine, yabancı dil derslerinin sınavlarında meydana gelebilecek çeşitli anlama ve uygulamaların önlenmesi, uygulamada birlikteliğin temin edilmesi için yeni kararlar getirildi. Bu karara göre, yabancı dil derslerinin her sınavı, konuşma, dinleme, okuma ve yazma yeteneklerini ölçecek biçimde yazılı ve uygulamalı yapılacak.

SORUMLULUK SINAVLARINDA 50 PUAN KOŞULU

Yeni yönetmelikte bir dersten sorumlu geçenler için sorumluluk sınavından minimum 50 puan alınması koşulu getirildi.

Öğrenim senesi içinde 2. kez sınıf tekrarına düşen öğrencilerin ders senesi bitiminde okulla ilişiği kesilerek mesleki eğitim merkezine, mesleki açık öğretim lisesine, açık öğretim lisesine ya da açık öğretim imam hatip lisesine kaydedilecek.

Mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrencilerden aynı alanda/dalda 2. kez sınıf tekrarına düşenler, ders senesi bitiminde ayrı bir alandan yeniden kayıt yaptırabilecek.

Mesleki eğitim merkezinde okuma hakkı olmayan öğrencilerin ders senesi bitiminde okulla ilişiği kesilerek açık öğretim liselerine, mesleki açık öğretim liselerine ya da açık öğretim imam hatip liselerine kaydedilecek.

Kayıt olmak istemeyenlerin kayıtlarının açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ya da açık öğretim imam hatip lisesine yapılması imkanı verilecek.

ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞMA TAKVİMİ

Liselerde çalışan yönetici ve öğretmenler, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç gününe, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe dek geçen süreler ve kasım ile nisan aylarında olacak ara tatillerde, Bakanlık tarafından düzenlenen program kapsamında kendi okullarında mesleki faaliyet yapacak.

Fakat ilçe, il ya da ülke genelinde genel yaşanan yansıyan salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava şartları benzeri sebeplerle eğitim ve öğretim etkinliğinin iki haftadan çok süreyle yapılamaması ve uygulanacak telafi derslerinin ders senesi içerisinde tamamlanamaması halinde yaz tatilinde yapılacak eğitim ile öğretim çalışmalarıyla Bakanlık tarafından mesleki çalışma takviminde farklılık yapılabilecek.

Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğü tarafından idareci ve öğretmenlere bir hafta öncesinden açıklanacak.

Hamile öğretmenlere, hamileliğin 24'üncü haftası itibariyle doğum sonrası analık izni süresinin sonunu takip eden bir senelik zamanın sonuna kadar istememesi durumunda nöbet vazifesi verilmeyecek.

Engelli, engelli çocuğu ya da bakmakla yükümlü olduğu engelli biri olanlar ve süt izni kullanan öğretmenlerin haftalık ders programı, gün ile saatleri okulun genel işleyiş sistemini bozmayacak biçimde alakalı öğretmenlerin seçimleri göz önünde bulundurularak düzenlenecek.

OLAĞANÜSTÜ HALLDERDE EĞİTİM ÖĞRETİME DÜZENLEME

Bakanlık, öncesinde ilköğretim kurumlarındaki gibi liselerde de olağanüstü hallerde eğitim, öğretim, idare ve sistemle ilgili alınması gereken önlemlerle ilgili de yeni düzenlemeye gitti.

Bu düzenlemeye göre, İlçe, şehir ya da ülke genelinde genel yaşama yansıyan salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava şartları benzeri hallerde yönetmelikle yer alan eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişi ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından ayrıca düzenlenebilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal