Lavrov ile Çavuşoğlu arasındaki tarihi görüşme gerçekleşti! İkiliden sıcak temaslar ve kritik açıklamalar!

Rusya, Moskova'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna üzerine bir görüşme gerçekleştirdi. Bakanlar yaptıkları toplantı sonrası açıklamalarda bulundular. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Türkiye üzerine düşeni yaptı" mesajını verirken Putin-Zelenski görüşmesine ev sahipliği yapılabileceğini aktardı.

16.03.2022-17:14 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-17:14)

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Rusya’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir toplantı yaptı. Yapılan görüşmeden sonra kameralar karşısına geçen ikili Ukrayna krizi hakkında son derece kritik açıklamalarda bulundular.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "İki ülke arasındaki siyasi diyalog ve Satın Putin ile Sayın Erdoğan arasındaki diyalog bizim için çok önemli. Türkiye'deki 9. İşbirliği Konseyi'nin detaylarını konuştuk bugün. Türk-Rus ilişkileri genel anlamda bölgede istikrarın teşkil edilmesi açısından büyük önem taşıyor." ifadeleriyle konuşmasına başladı.

Ankara faydacı yaklaşıyor

Türkiye’nin savaş sürecinde tarafsız kaldığını söyleyen Lavrov, "Ankara pragmatik bir yaklaşım izliyor. Son derece dengeli bir yaklaşım var. Ankara yaptırımlara karışmadı. Diplomatlarımız ve askerlerimiz ortak çabalarla Libya ve Suriye'de çatışmasızlığı sürdürmek için çaba veriyor. BMGK'nın ilgili kararları kapsamında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sıradaki Astana Zirvesi'nin Tahran'da yapılması teklif ediliyor. Bugün Ukrayna çevresindeki durumu detaylıca ele aldık. Harekâtımızın temel iki nedeni var. Birinci Ukrayna'nın silahsızlaştırılması, ikincisi de Ukrayna'nın faşist ideolojiden temizlenmesi. Ülkedeki herkes barış içinde yaşasın istiyoruz." dedi.

Ankara faydacı yaklaşıyor

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme çabalarını olumlu karşıladığını belirten Sergey Lavrov, ikili temasları artırmak niyetinde olduklarını ifade etti.

Kalıcı ateşkes için çalışıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise söz konusu davet için Lavrov’a teşekkür ettikten sonra; Bugün Antalya'dan sonra tekrar bir araya geldiğimiz için mutluyum. Ukrayna'daki krizin başından beri net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Başından beri hem insani hem kalıcı ateşkes için çaba sarf ediyoruz." sözleriyle açıklamalarına başladı.

Rusya’yla Türkiye’nin komşu ve dost olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, "Ukrayna'da akan kan ve gözyaşının artık durması lazım. Savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz. liderlerimiz arasında saygıya dayalı güçlü bir diyalog var. Bu diyalog sadece bizim için değil bölge içinde faydalı olduğuna inanıyoruz. Rusya'nın güven duyduğu bir ülke olarak görüşlerimizi açıklıkla ortaya koyuyoruz. Biz komşuyuz, dostuz ve doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız." şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Erdoğan ile Putin’in tekrardan görüşebileceğini ifade etti ve ekledi: "Bölgedeki şartlara rağmen diplomasiye olan inancımızı asla kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz. Her iki tarafla da görüşen bir ülke olarak elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşılması için faydalıdır. Coğrafyamızda istikrasızlık oluşturan birçok sorun var. Etkileri bölgesel ölçeğin ötesine geçen çok önemli bir durum var şu anda. Liderimiz sayın Putin ve Zelenksi ile birçok görüşme gerçekleştirdi. Önümüzdeki günlerde Putin ile bir görüşme daha söz konusu olabilir. Ben de meslektaşlarımla sürekli iletişim halindeyim. Amacımız bu yaşananlardan ders alınıp bölgenin barışı için hep beraber tekrardan çalışmak. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna'nın bize güveni olmasaydı çabalarımızı gerçekleştiremezdik."

Düzenlenen basın toplantısının ardından bireysel açıklamalar yapıldıktan sonra basın mensuplarıyla soru cevap kısmına geçildi.

Putin Türkiye ziyareti

Putin’in Türkiye ziyaretinin konuşulup konuşulmadığı hakkında gelen soruya cevap veren Lavrov, Antalya’da bu konunun konuşulduğunu ve söz konusu durumun faydalı olabileceğini söylediğini belirtirken; Çavuşoğlu, Türkiye’nin ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ancak buna gerek olmadan kalıcı ateşkes sağlanmasını dilediğini ifade etti.

Putin Türkiye ziyareti

Basın mensupları tarafından sorulan bir diğer soru tahliyelerdeki son durum hakkında oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu insanların ne tarafa gitmek istiyorsa o tarafa gitmelerinin gerektiğini belirtti ve; “15 bin vatandaşımız ülkemize geldi. Mariupol'de çatışmalar sürüyor. Tahliyeler çok riskli şu an. Her iki tarafla da görüşüyoruz. Bize göre Ukrayna'nın sınır bütünlüğüne saygı duyan bir ülke olarak insanlar bir ateşkes sonrası ne tarafa gitmek istiyorsa buna izin verilmeli. Bu insani bir durum. Sahada bir anlaşmazlık var. Her iki tarafın söyledikleri farklı. Sayın Lavrov beni gece yarısı bile aradı. Yardımcı olmak istiyor ancak bu sadece bizim vatandaşlarımızı değil bölgedeki tüm sivilleri ilgilendiriyor. Umarız bu konuda bir çözüme ulaşırız.” şeklinde konuştu.

Halk istediğini yapmakta özgür

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Rusya başından beri yardımcı olmaya çalışıyor ancak her şey bizime elimizde değil. Tahliye koridorlarının nasıl işleyeceğine dair tekliflerde bulunduk. Ukrayna kendi koridorlarını öneriyor. Halk kendi seçimini yapmakta özgür, istedikleri güzergahı kullanabilirler. 7 Mart'tan bu yana her türlü çıkış engelleniyor. Askerlerimiz koridor açıyor, Ukrayna çıkışlarına izin vermiyor. Mariupol neonazilerin elinde. Ne yazık ki artık biz de yerli halkın canlı kalkan olarak kullanılmasından bıktık. Bu konuları görüşmeye devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal