Kuzugöbeği mantarı nedir, fiyatı ne kadar? Kuzugöbeği mantarının faydaları ve zararları

Türkiye'nin belli bölgelerinde doğal olarak yetişen fakat şimdiye dek sayılı ülkeler dışında üretimi yapılmayan Kuzugöbeği Mantarında ülkemizde ilk kez Mersin'deki bir serada üretime başlanarak verimli bir sonuca ulaşıldı. Peki, Kuzugöbeği Mantarı nedir, faydaları ve zararları nelerdir? Kuzugöbeği Mantarı ne kadara satılıyor? İşte tüm detaylar...

12.04.2022-22:17 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-22:17) Kuzugöbeği mantarı nedir, fiyatı ne kadar? Kuzugöbeği mantarının faydaları ve zararları

Ülkemizin belli bölgelerinde doğal yollarla yetişen fakat şimdiye dek yalnızca birkaç ülkede üretimi yapılan Kuzugöbeği Mantarı ilk kez Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ne kurulan serada başarılı bir şekilde üretilmeye başlandı. Peki, Kuzugöbeği Mantarı nedir, ne kadara satılıyor?

Kuzugöbeği mantarının kilosu ne kadar?

Tazesi 400, kurusuysa üç bin TL'den satışa sunulan mantarın, Ar-Ge çalışmalarının bitmesinden sonra çiftçilere alternatif ürün olarak verilmesi hedeflenmekte.

Ülkemizin yaş meyve ile sebze üretim konusunda önem taşıyan Mersin'de doğal ortamlarda yetişen fakat kültürel bakımdan daha hiç üretilmemiş olan Kuzugöbeği Mantarının ekonomik değerinden üreticilerin de yararlanabilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce çalışmalar başlatıldı. Bu zamana kadar ufak denemelerle ilerleyen ekip, "Kuzugöbeğinin Kültüre Alınması" isimli projeyi hazırlayabilmek adına seraya doğadan toplamış oldukları kuzugöbeği mantarlarını ektiler. Mart ayı itibari ile gün yüzüne çıkan mantarlar, 1 aylık sürede tam anlamıyla büyüyerek belli bir bölümü hasatlık duruma geldi. Mantarın kilogramının 400 TL olmasından dolayı yaklaşık 1 dönümlük arazide 300 - 700 kg aralığında ürün elde edilebileceği bu miktarın da üreticiye 120 - 280 bin TL aralığında kazanç getireceği belirtildi. Kurusunun değerinin üç bin olduğu Kuzugöbeği Mantarının enstitüde yapılan Ar-Ge çalışmaları sonrasında projenin hayata geçirileceği ve üretim çalışmalarının devam edileceği bilgisi verildi.

Çalışmayla alakalı bilgilendirme yapan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, "Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü olarak pek çok araştırma içerisindeyiz. Yaptığımız araştırmalarda ki hedefimiz çiftçilerin kazancının çeşitlenmesi, kar oranı ile gelir oranlarının yükselmesi, doğada yetişmekte olan ve toplanan ürünlerin kültürümüze alınması gibi projeler yürütüyoruz. Söz konusu projelerimizden birisi de şimdi içinde olduğumuz serada Kuzugöbeği Mantarı yetiştiriciliğini nasıl kültüre alırız diyerek geliştirdiğimiz bir projenin sonucunu görmekteyiz. Gördüğünüz üzere serada şimdiki tarihte 0 rakımda bu mantar bulunmamasına rağmen, şimdi Toroslarda 1000 rakım sonrasında bulunmasına rağmen bu mantarın yetişebildiğini ve çalışmalarımızdan olumlu sonuçlar aldığımızı görüyoruz" ifadelerine yer verdi.


 Kullanıldığı yemeğin fiyatı 50 EURO artıyor!

Sebzecilikle ilgili çalışmalar sürdüren ve mantar denemelerini yakından izleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Atilla Ata açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

"Projenin başında ilk işimiz doğadan mantar toplamak oldu. Sonrasında bu mantarları laboratuvar ortamında çoğaltıp, arazi ekimini Kasım ile Aralık aylarında yaptık. Mantarların meyvelerini ilk olarak 11 Mart tarihinde gördük. Bugün 1 aydan fazla oldu. Şimdi gördüğünüz gibi oldukça verimli bir yer. Bundan sonra belli üretilme olacak verim potansiyeli gözüküyor. Yetiştirirken gölge koşulları isteyen bir mantar türüyle karşı karşıyayız. Güneşe çıktığında zarar görebiliyor. Bundan dolayı mantarları yetiştirdiğimiz alanı gölge tülleri ile kapladı. Ayrıca %50, %60'ın üstünde bir nemi muhafaza etmemiz gerekiyor. Bundan dolayı etrafa sulama sistemleri kurduk. Gölgelemeyle birlikte sisleme işlemi, hasat sezonunun uzamasına katkıda bulunacak, dolayısı ile de verimin artmasında katkısı olacak. Oldukça sevilen bir tür, özellikle finedining restoranlarda yapılan pizzaların içinde yer aldığında yemeğin ücretini elli EURO artırıyor. Birkaç mantar doğranarak yemeğin fiyatında elli euro artış yapılıyor" dedi.

Kuzugöbeği mantarının ne gibi faydaları vardır?

Kuzugöbeği mantarı;

- Kansızlık ile anemi gibi hastalıkları tedavi ederken kullanılmaktadır.

- Prostat kanserine karşı koruma kalkanı oluşturur.

- Kan şekerini dengeleyicidir.

- Karaciğer ile kalp hastalıklarına karşın koruma sağlar.

- Karaciğer enzimlerinin yenilenmesine yardımcı olur.

- Katarakt, glokom gibi hastalıklarda şifadır.

- Göz hastalıkları tedavisinde yardımcıdır.

- B2 vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılmaktadır.

- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

- Diyabet hastalığına iyi gelir.

- Güçlü bir protein kaynağı.

- Vücut direncinin artmasını sağlar.

- Konsantrasyonun artmasını sağlar.

Kuzugöbeği mantarının ne gibi zararları vardır?

Bu mantar türü doğru bir şekilde saklanır ve pişirilirse insan vücuduna hiçbir zararı dokunmaz. Bu doğrultuda mantarı kendi mevsimi geldiğinde pişirerek tüketmek gerekiyor. Sadece alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gereken bir mantardır.

Kuzugöbeği mantarının yetiştirilmesi

Kuzugöbeği mantarı, diğer mantar türlerine göre yetiştirilmesi oldukça güç bir mantardır. Bundan dolayı da fiyatı pahalıdır. Bu mantarı yetiştirmek için tohumunu ağaç çevrelerine ya da diplerine ekmeniz gerekiyor.

 

Aktarlardan alabileceğiniz bu mantarın tohumunu ekmeden evvel toprağı yabani otlardan temizlemek ve alçı, odun külü gibi çeşitli malzemeler ile beslemeniz gerekiyor. Yaz aylarının sonları ile sonbahar ayı bu mantar türünün ekimi için uygun olan mevsimlerdir.

Kuzugöbeği mantarının yemeği nasıl yapılır?

Fransız kültürünün en önemli ürünlerinden birisi olan bu mantar, Türkiye'de yumurtayla karıştırılıp omlet olarak tüketiliyor.

Marketler ile pazarlarda satışa sunulan mantarı almadan evvel sahte mi değil mi diye kontrol etmeniz gerekiyor. Aldığınız mantar sertse kaynar su içinde haşlayarak mantarı yumuşatmalısınız. Aldığınız mantar yumuşak ise sote veya kavurmasını tercih edebilirsiniz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal