Kuruluş Osman, Sultan Mesud Kimdir?

Kuruluş Osman 62. bölümüyle ekranlara geldi. Diziye son olarak Sultan Mesud rolüyle Şener Savaş dâhil oldu. Peki, tarihte II. Mesud kimdir? Şener Savaş kimdir?

10.06.2021-10:22 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-10:22) Kuruluş Osman, Sultan Mesud Kimdir?

Kuruluş Osman, Çarşamba akşamları 20.00’da ATV ekranlarında yayınlanıyor. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ve o dönemki tarihi olayların anlatıldığı dizinin büyük bir izleyici kitlesi bulunuyor. Dizinin geçmiş bölümlerinde Dündar Bey’in diziden ayrılmasından sonra ünlü isimler diziye katılmıştı. Dün akşam yayınlanan 62. bölümde ise Selçuklu Sultanı Sultanı II. Mesud diziye dâhil oldu. Dizide Sultan Mesud rolünü oyuncu Şener Savaş canlandırıyor. Haberimiz içinde Şener Savaş ve tarihi karakter Sultan Mesud hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

II. MESUD KİMDİR?

II. Giyaseddin Mesud, Anadolu Selçuklu Sultanıdır ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin son hükümdarıdır. II. Mesud, II. İzzeddin Keykavus’un oğludur. II. Mesud’un babası II. İzzeddin Keykavus Kırım’da bulunduğu sırada oğlu Mesud’u kendine veliaht seçmiş ve öldüğünde naaşının Konya Alaeddin Camii avlusunda bulunan atalarının türbesine defnedilmesini vasiyet etmiştir.

II. Mesud Tebriz’den Anadolu’ya uzanan zorlu olaylardan sonra tahta çıkabilmiştir. Sultan Mesud’un tahta çıkması halk için umut ışığı olmuştur. Fakat Moğolların egemenliği altında ‘gölge sultan’ olmaktan öteye gidememiştir. Anadolu Selçuklu Devleti o dönemde hem İlhanlılara haraç ödüyor hem de Moğol şehzade ve kumandanların idaresindeki orduların ihtiyacını karşılıyordu. Bu dönemde haneden ailesi arasında da bir sürü karışıklık baş göstermiştir. Halk bir yandan Moğol baskısı altında Türkmen saldırılarına dayanmak zorundayken hem de Selçuklu devlet adamlarının yolsuzluklarına katlanmak zorunda bırakılmıştır. Bu dönemde II. Mesud hem aile içi karışıklıklarla hem de ayaklanmalarla mücadele etmiştir.

II. Mesud, tam olarak dört kez tahta çıkmıştır ve her seferinde kardeşinin oğlu II. Alaeddin Keykubad ile yer değiştirmiştir. II. Giyaseddin Mesud’un 1308’de Samsun’da ölmesi ile Anadolu Selçuklu Devleti tamamen yıkılmıştır.

ŞENER SAVAŞ HANGİ DİZİLERDE OYNADI?

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Mesud’u canlandıran Şener Savaş bir çok popüler dizide rol aldı. Eğitim hayatını İstanbul’da tamamlayan Savaş, ilk defa Cennet Mahallesi dizisi ile ekranlara çıktı. Sonrasında 2010 yılında “Geniş Aile” dizisinde oynadı. Son olarak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde ‘Rafet’ karakterini canlandırdı. Günümüzde ise Kuruluş Osman dizisi kadrosuna ‘II. Mesud’ karakteri ile dahil oldu.

Rol aldığı diziler;

2004 – Sırlar Dünyası

2004 – Haziran Gecesi

2004 – Cennet Mahallesi

2005 – Beşinci Boyut

2006 – Arka Sokaklar

2007 – Ezo Gelin

2008 – Kız Takımı

2008 – Doktorlar

2009 – Kırık Kalpler

2010 – Geniş Aile

2011 – İnsan Aldandı

2013 – Nizama Adanmış Ruhlar

2014 – Yedikule Hayat Yokuşu

2016 – Muhteşem Yüzyıl: Kösem

2018 – Mehmetçik Kut’ül Amare

2021- Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal