Kuruluş Osman Dizisi Dündar Bey Kimdir?

Kuruluş Osman dizisi Dündar Bey kimdir? Dündar Bey'in ölümü nasıl olmuştur. Dündar Bey'i Osman Gazi mi öldürdü? şeklindeki soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte, Dündar Bey'in hayatı.

08.04.2021-12:56 - (Son Güncelleme: 08.04.2021-13:03) Kuruluş Osman Dizisi Dündar Bey Kimdir?

Kuruluş Osman dizisindeki rolüyle izleyicilerin dikkatini çeken Dündar Bey'in hayatı ve ölümü merak konusu olmaktadır. Peki, Dündar Bey kimdir? Nasıl ölmüştür? Dündar Bey'i Osman Gazi mi öldürdü?

DÜNDAR BEY KİMDİR?

Dündar Bey, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in amcasıdır. Dündar Bey'i Kuruluş Osman dizisinde Dündar Bey canlandırmaktadır. Dündar Bey'in kim olduğu ile ilgili bilgiler çok azdır. Buna binaen, hayatının ilk kısımları da bilinememektedir. Hayatının ilk dönemi ile ilgili bilgiler Osmanlı Devleti'nin kuruluşu sürecinde anlatılan efsanelere karışmıştır. Buna rağmen, Dündar Bey, Osman Gazi'nin hayatında çok büyük bir yer kaplamaktadır.

Süleyman Şah, 4 evladı ile birlikte Kayı Boyunun bir beyi olarak İran'da Mahan hükümdarı olarak hükmederken, o dönemin en sıkıntılı devleti Moğollar tarafından saldırıya uğramış ve bu nedenle obası ile birlikte Anadolu'ya göç etmişti. Daha sonra Ahlat'a gelmiş. Buraya geldikten sonra Erzincan ve Amasya tarafına geçmişti.

Erzincan ve Amasya tarafında da yurtluk imkanı bulamayan Süleyman Şah, Elbistan- Halep yolunu kullanarak Fırat kıyılarına kadar inmişti. Caber kalesi çevresine geldiğinde ırmağı geçemeyerek boğulmuş ve ölmüştür. Bunun neticesinde Kayılar ikiye bölünmüştür. Süleyman Şah'ın oğullarından Sungur Tigin ile Gün Doğdu, doğuya doğru yön tutmaya karar vermişlerdir. Buna rağmen Ertuğrul Gazi ile Dündar Bey ise Anadolu'da yurt tutmaya karar vermişler, Pasin'e doğru ilerlemişlerdir. Bu bilgiden yola çıkarak, Dündar Bey'in Ertuğrul Gazi ile birlikte Anadolu'nun Kayı Boyu tarafından yurt tutulmasına destek verdiğini anlayabiliyoruz. Yani bir anlamda Dündar Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna destek veriyor.

DÜNDAR BEY NASIL ÖLDÜ?

Dündar Bey'in öldürülmesi birçok Osmanlı tarihçisi tarafından farklı şekillerle anlatılagelmiştir. Neşri'de geçen bir rivayete bakarsak; Bilecik Rum tekfurunun eğlencesine ziyaret gerçekleştiren Osman Gazi, bu ziyarette tekfurun, elini öptürmek istemesi üzerine Osman Gazi mecburen onun elini öpmüş, bu durumda onuru kırılmıştır. Osman Gazi, bu onur kırıklığını hiçbir zaman aklından çıkarmamış, beyliğin başına geçince intikam zamanı gelmiştir. Tekfurdan intikam almak isteyen Osman Gazi, tekfura karşı sefere girişmek için hazırlık yapmaya başlamıştır. İşte Dündar Bey, bu sefere karşı çıkmıştır ve Osman Gazi'ye; 'Germiyanoğluları ve etraftaki kafirler zaten bize düşmen. Bu tekfuru da bize düşman mı edeceksin? Eğer bu seferi yaparsan hayatımızı devam ettirecek yurdumuz kalmayacaktır' şeklinde söylemde bulunmuştur. Bu duruma sinirlenen Osman Gazi ise Dündar Bey'e yayının tahtası ile vurmuştur.

OSMAN GAZİ DÜNDAR BEY'İ ÖLDÜRDÜ MÜ?

Hayrullah Efendi, son dönem Osmanlı tarihçilerinden biridir. Hayrullah Efendi; 'Dündar Bey nasıl öldü?' şeklindeki soruya cevap vererek Dündar Bey ile Osman Gazi arasında bir çekişme olduğunu aktarmıştır. Yani Dündar Bey, aslında Osman Gazi'nin beyliğini kabul etmemiştir ancak istemeyerek de olsa kabul eder gibi davranmıştır. Hatta Bilecik tekfuru ile anlaşarak Osman Gazi'ye suikast hazırlığı içerisine girişmiştir. Bu nedenle Osman Gazi'ye karşı affı olmaz bir suç işleyen Dündar Bey, Osman Gazi tarafından öldürülmüştür.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal