Küresel Isınmada Kritik Rol Oynayacak! 8 Kat Daha Fazla Depoluyor

Yeraltı Ağlarını Koruma Derneği’nin (SPUN) yaptığı açıklamada, yeraltı mantar ağlarının 8 kat daha fazla karbon dioksiti depolayarak küresel ısınmada kritik rol oynadığı ifade edildi.

30.11.2021-17:15 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-17:15) Küresel Isınmada Kritik Rol Oynayacak! 8 Kat Daha Fazla Depoluyor

SPUN’un bugün yaptığı açıklamada yeraltındaki bulunan mantarların keşfini yaparak haritalayacağını duyurdu. Yeraltı mantar ağlarının aralarında trüf mantarları da bulunuyor. Toprak altında kritik bir rol oynadığı belirtilen mantar ağlarının, küresel ısınmada etkin rol oynadığı ifade edildi. 

KARBON DİOKSİTİ 8 KAT DAHA FAZLA DEPOLUYOR

Yeraltı Ağlarını Koruma Derneği, gün içinde yaptığı açıklamada yüklü miktarda bağış aldıklarını ve bağışlanan paranın tamamını yeraltı mantar ağının keşfi ve haritalanmasında kullanılacağı belirtildi. 

Küresel ısınmada etkili olacağı düşünülen yeraltı mantar ağlarıyla ilgili olarak SPUN, besin maddelerinin taşınmasına ve ekosistem biyo-çeşitliliğinin korunmasına yardımcı olmak için bilimsel proje kapsamında mantar ağlarının haritalandırılacağı dile getirildi. 

Küresel ısınmada etkin olan yeraltında olan mantar ağları, bu tür ağları içinde barındırmayan ekosistemlere göre sekiz kat daha fazla karbon depoladığı ifade edildi. 

TÜM KITADALARDAKİ EKOSİSTEMLERDEN ÖRNEK TOPLANACAK

Bilim insanları tarafından yürütülen proje kapsamında yeraltına bulunan mantar ağlarının, biyo-çeşitliliğini ve karbon tutma etkin noktalarını keşfetmek adına önümüzdeki 1,5 yıl içinde tüm bölgelerdeki ekosistemlerden 10.000 örnek toplayacağı açıklandı. 

Çalışmalar sonucunda elde edilen haritalar, aşırı iklim olaylarıyla mücadele potansiyeli yüksek bölgeleri belirlemek için kullanılacağı bildirildi. Bununla birlikte yüksek fiyatlı olmasıyla bilinen trüf mantarı, yeraltı mantarları kategorisi grubunun içinde olduğu biliniyor. 

YERALTI MANTARLARI NEDEN KÜRESEL ISINMA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ

Yeraltı mantar ağlarının haritalanması için 3,5 milyon dolar bağış yaparak finanse eden milyarder Jeremy Grantham, ‘Ayaklarımızın hemen altında iklim değişikliğini hafifletmede paha biçilmez bir müttefik yatıyor: gizli sonsuz mantar ağları. Bitkilerden mantar ağlarına yılda milyarlarca ton karbondioksit akar. Yine de bu karbon yutakları yeterince anlaşılmamıştır. SPUN, dünyadaki yaşam için bu tehdit altındaki ancak hayati kaynağı haritalamak ve kullanmak için çalışırken, küresel korumada yeni bir bölüme öncülük ediyor’ şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal