Bilim İnsanları Şokta, Dünya'nın Dönüş Hızı Sebepsiz Yere Yavaşladı!

Dünya'nın hızı bilinmeyen bir sebepten ötürü 4 salise yavaşlarken, durumu araştıran bilim insanları herhangi bir bulguya rastlamadı.

25.10.2021-14:35 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-15:23) Bilim İnsanları Şokta, Dünya'nın Dönüş Hızı Sebepsiz Yere Yavaşladı!

Bilim insanlarının hesaplamalarına göre Dünyanın dönüş hızı henüz bilinmeyen bir sebepten ötürü yavaşladı. 4 salise yavaşlayan Dünya'nın neden yavaşladığı ise henüz gizemini koruyor.

Dünyanın hareketlerini dikkatle izleyen bilim insanları geçtiğimiz senelerde aynı durumu yine fark etmişti. Ancak bir süre sonra Dünya'nın dönüş hızı tekrar eski haline gelmişti. Son yapılan testlere göre ise yavaşlayan Dünya henüz eski hızına ulaşamazken neden yavaşladığı ise bilim adamları tarafından saptanamadı.

GÜNLER 4 SALİSE UZAYACAK

Dünya'nın dönüşünde olan yavaşlamayla birlikte günler uzayacak. Bu uzamayı hesaplayan bilim insanları kısalmanın 4 salise süreceğini buldular.

DÜNYA NEDEN YAVAŞLIYOR?

Dünya'nın yavaşlamalarını fark edemeyeceğimiz kadar küçük zamanlarda olsa da,  bazı canlılar için önemli değişikliklere sebep oluyor. Araştırmalara göre Dünya ne kadar yavaş dönerse, atmosferdeki oksijen miktarı o kadar artıyor. Bu durumun en çok mavi-yeşil algleri etkilediğini belirten Michigan Üniversitesi’nden bir mikrobiyolog olan Gregory Dick konuşmasının devamında şu sözleri söyledi; “Dünya atmosferinin oksijenini nasıl aldığı, bilim dünyasının her zaman üstünde durduğu bir soru olmuştur. Araştırmamız, Dünya’nın dönme hızının  başka bir deyişle gün uzunluğunun Dünya’nın oksijenlenmesi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini gösteriyor”

HER YÜZYILDA GÜNLER UZUYOR

Araştırmalara göre her yüzyılda Dünya’nın günleri ortalama 1.8 mili saniye uzuyor. Bu hesaplamalara göre 1,4 milyar yıl önce günler 24 saat yerine 18 saat olarak yaşanıyordu. Dünya’nın yaşının 4,5 milyar yıl olduğunu hesaplayan Bilim insanlarına göre gezegenimizin ilk zamanlarında günler yalnızca 6 saat civarındaydı.

EN FAZLA BAKTERİLER ETKİLENİYOR

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, günlerin uzamasından en çok bakterilerin etkilendiğini ortaya koydu. Bakteriler günler ne kadar uzarsa o kadar oksijen üretiyor. Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan olan Judith Klatt Dünya’nın ilk zamanlarında bakterilerin daha fazla oksijen ürettiğini söylerken açıklamaların şu şekilde devam etti; Mikroplar arasındaki benzer türden bir rekabetin, Dünya’nın erken dönemlerinde oksijen üretimindeki gecikmeye katkıda bulunması mümkün”. Araştırmalar sonucunda Dünya’nın oksijen seviyesi uzayan günlerle doğru oranda artarken, bunun en büyük sebebinin bakterilerin çalışması olarak gösteriliyor. Michigan Üniversitesi Bilim Kurulu yaptığı son açıklamada bu konuya dair şu sözleri söyledi; “Sonuçlar bize gün uzunluğu ile yerde yaşayan mikroplar tarafından ne kadar oksijen salınabileceği arasında temel bir bağlantı olduğunu gösteriyor”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal