Uzay Ajansı'nın Bütçesi Artırılıyor, Türkiye Rotayı Ay'a Çevirdi!

Türkiye Uzay Ajansı'nın bütçesi geçen yıla göre yüzde 60 artırılarak 61 milyon 293 milyon liraya yükseltildi.

20.10.2021-17:53 - (Son Güncelleme: 20.10.2021-17:53) Uzay Ajansı'nın Bütçesi Artırılıyor, Türkiye Rotayı Ay'a Çevirdi!

"Türk Astronot ve Bilim Misyonu" çerçevesinde uzaya insan gönderme projesinin 2023, Ay’a Sert İniş Projesi’nin ise 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor. Bu hedefler bağlamında 2022 yılında Türkiye Uzay Ajansı’na 61 milyon 293 bin lira bütçe verilmesi kararlaştırıldı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NIN BÜTÇESİ YÜZDE 60 ARTIRILDI 

Türkiye Uzay Ajansı’na 2022 yılı için yüzde 60 artarak 61 milyon 293 milyon liraya yükseltildi. Ajansın, Türk Astronot ve Bilim Misyonu çerçevesinde uzaya insan gönderme projesinin 2023 yılında, Ay’a Sert İniş Projesi’nin ise 2024 yılında tamamlaması hedeflendi.


HEDEF 2024 YILINDA AYA İNİŞ YAPMAK

 Ay'a Sert İniş Projesi'nin yüzde 30'unun 2021 yılı sonunda bitmesi planlanırken projenin yüzde 65'inin 2022 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 2024 yılında ise Ay'a yolculuğun başlaması planlanıyor.

UZAYA İLK TÜRK GÖNDERİLECEK

Teklife göre, Ajans; Türk Astronot ve Bilim Misyonu çerçevesinde, 2023 yılında Türk Astronot ve Bilim Misyonu çerçevesinde uzaya insan gönderme projesini tamamlamayı hedefledi. 

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım hedefler doğrultusunda ilerlenirken projelerin yerli ve milli olmasına özen gösterildiğini belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti; "Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda uzay faaliyetlerinde yerliliği ve milliliği ön plana alan politikamızla belirlenen, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, Milli Uzay Programı stratejik hedefleri öncelik olarak belirlenmiştir. Üstlendiğimiz görev çerçevesinde, düzenleme, belgelendirme, kabiliyet kazanımı, iş birlikleri geliştirme, eğitim ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle uzay ekosistemini geliştirmeyi amaçlıyoruz." dedi.


YAKIN DÖNEMDE HİÇBİR DİSİPLİN UZAYDAN BAĞIMSIZ OLMAYACAK

Yakın gelecekte bütün ülkelerin ve disiplinlerin uzay sahasına yöneleceğini belirten Yıldırım sözlerini şu şekilde noktaladı; "Yakın dönemde hiçbir disiplin uzaydan bağımsız olmayacak. Bu yüzden bu gelişmelerin öneminin farkında olarak hareket etmemiz lazım. Bu konuda Ajansımıza önemli görevler düşüyor. Üniversitelerimiz ve eğitim gören gençlerimize de çok iş düşüyor. Sadece birkaç devlet kurumunun gayretiyle uzay çalışmalarının hedefe ulaşması çok zor. Mutlaka özel sektörün işin içine girmesi ve elini taşın altına koyması lazım. Özel sektörün dinamizminden istifade etmemiz gerekiyor. Tabii özel sektörün de sıkıntıları, problemleri var. Bunları da bizim çözmemiz lazım.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal