Terörün Tahrip Ettiği Sur'da 20 Eser Yeniden Ayağa Kaldırıldı

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde terör saldırılarında büyük zarar gören 20 eser, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi.

15.05.2020-13:40 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-13:37) Terörün Tahrip Ettiği Sur'da 20 Eser Yeniden Ayağa Kaldırıldı
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında teröristlerin saldırısı sonucu tahrip olan ilçenin eski günlerine tekrar dönmesi için bakanlıklarla birlikte bir çok kurum harekete geçti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü de terör saldırılarında zarar gören eserleri yeniden onarımını gerçekleştirmek için için hummalı bir çalışmaya girdi. Bu kapsamda Nasuh Paşa, Hüsrevpaşa, Parlı, Sefa, Ulu, Kadı, İbrahim Bey, Fatihpaşa ve Arapşeyh camileri, Dört Ayaklı Minare, Hasırlı Mescidi, Protestan Kilisesi'nin de aralarında yer aldığı 20 eserin restorasyonu sona erdi.

Terör saldırısında önemli eserlerin zarar gördüğünü belirten Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, bu eserlerin başında ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nin geldiğini söyledi.

Zarar gören yapılar arasında cami, medrese, kilise ve hanlar ile çok sayıda evin bulunduğunu ifade eden Metin Evsen restorasyonla ilgili "Projesi olanlar konusunda sorun yaşamadık. Ama projesi olmayanların yeniden projeleri hazırlandı. Kuruldan gerekli onay alındıktan sonra restorasyona başladık." ifadelerini kullandı.

20 eserin, 60 milyon lira harcamayla restore edildiğini belirten Evsen, şunları söyledi:

"Hüsrevpaşa Camisi'nin de restorasyonu tamamlandı ve açılışa hazır. Böylelikle Sur'da terörden zarar gören bütün eserlerimizin restorasyonu bitti. Terörden çok ciddi zarar gördük. Şimdi de dünyayı teslim alan bir koronavirüs belası var. İnşallah bunu da atlatırsak burada ilk cuma namazını da kılmayı düşünüyoruz. Hüsrevpaşa Camisi ciddi zarar görmüştü. Projesi hazırlandı. Kuruldan geçti. Çatıdan başlayarak kurşunların hepsini değiştirdik. Esaslı bir restorasyon gerçekleştirildi. Dokuya uymayanlar arındırıldı. Çevre düzenlemesi yapıldı. Bu cami çok önemli, külliye şeklinde yapılan bir yer. İçerisinde cami ve medrese var. 1980'lere kadar vakıflar öğrenci yurdu olarak hizmet vermiş. Sonra eski dokusu olan camiye dönüştürülmüş."

Hüsrevpaşa Camisi'nde 2015'ten bu yana ibadet edilemediğini belirten Evsen, "Bu eseri cemaatiyle buluşturmak istiyoruz. Bu güzel eserlerimizi halka açmak istiyoruz." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal