Mümtaz Soysal Kimdir?

Mümtaz Soysal kimdir? Mümtaz Soysal biyografisi nasıldır? Mümtaz Soysal hayatı nasıldır? Mümtaz Soysal kaç yaşında vefat etti? Mümtaz Soysal neden hayatını kaybetti? Mümtaz Soysal’ın cenaze törenine kimler katıldı?

22.06.2020-17:54 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-17:50) Mümtaz Soysal Kimdir?

Mümtaz Soysal, 15 Eylül 1929 tarihinde Zonguldak’ta dünyaya geldi. 11 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal, akademisyen, hukukçu ve siyasetçi olarak tanınmaktadır. Eski Dış İşleri Bakanıdır.

Mümtaz Soysal’ın Hayatı

Mümtaz Soysal 15 Eylül 1929 tarihinde Zonguldak’ta doğdu. İlkokul eğitimini Zonguldak’ta aldı. Annesi Samiye Hanım, babası Bahriye Kolağası Osman Muhtar Bey’dir. 1941 yılında Galatasaray Lisesi’nde eğitimine devam etti. 1949 yılında bu okuldan mezun oldu.

Aynı yıl, Siyasal Bilgiler Okulu’nda lisans eğitimine başladı. 1953 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Bir yıl sonra da Hukuk Fakültesini bitirdi.

1954 yılında 1 yıl Ankara’da askerlik yaptı. 1955 yılında Birleşmiş Milletler bursu kazandı. Bu burs sayesinde bir yıl London School of Economics’te eğitim gördü.

1956 yılında ülkeye dönerek Siyasal Bilgiler Fakültesinde asistan olarak göreve başladı. 1959 yılında kazandığı Rockfeller Bursu sayesinde Princeton ve Berkeley Üniversitesinde çalışmalarını yürüttü.

1969 yılında Profesör unvanı aldı. 1961 yılında arkadaşlarıyla “Yön” dergisini çıkarmaya başladı. Bu derginin faaliyetleri 6 yıl boyunca devam etmiştir.

Uzun yıllar boyunca anayasa hukuku dersleri okuttu. Alanında uzman bir hoca olarak değerlendirildi.

1971 yılında, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı görevine başladı. Aynı yıl, 12 Mart muhtırasının ardından tutuklanarak bir yıldan fazla bir süre boyunca mahkum edildi. Bu tutukluluğun nedeni, “Anayasaya Giriş” adlı kitabında komünizm propagandası yaptığının düşünülmesidir. Bu kitap aynı zamanda döneminde bir başucu eseri olma niteliğindedir.

1991 yılında SHP’den milletvekili olarak seçildi. Bir yıl sonra Siyasal Bilgiler Fakültesinden emekliye ayrıldı.

1994 yılında Dışişleri Bakanı oldu. Aynı yıl, dönemin başbakanı Tansu Çiller ile aralarında çıkan fikir ayrılıkları nedeniyle görevinden istifa etti.

Bir yıl sonra, bu defa DSP’den memleketi olan Zonguldak milletvekilliğine seçildi.

1998 yılında DSP’den, bir yıl sonra milletvekilliğinden istifa ederek 2002 yılında Bağımsız Cumhuriyet Partisi adıyla yeni bir parti kurdu.

Mümtaz Soysal ünlü yazar Sevgi Soysal ile evlendi. İkili, Mamak Cezaevindeyken evlenmiştir.

Mümtaz Soysal, 1961 Anayasasını hazırlayanlardan biri olarak da tanınmaktadır.

Soysal, Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet ve Ulus gazetelerinde uzun süre köşe yazıları kaleme aldı.

Mümtaz Soysal’ın Ölümü

Mümtaz Soysal 11 Kasım 2009 tarihinde Beşiktaş’ta hayatını kaybetti. Ölümünden önce Alzheimer tedavisi görüyordu. Evinde hayatını kaybettiğinde 90 yaşındaydı.

Mümtaz Soysal’ın cenaze namazı Zincirlikuyu Camisinde kılındı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP’li Muharrem İnce gibi birçok siyasi kişilik Soysal’ın cenaze törenine katıldı. Soysal’ın Funda Soysal ve Defne Soysal adında iki kızı bulunuyordu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal