İşbaşı Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘İşbaşı’ da onlardan biri. Peki; işbaşı mı iş başı mı, bitişik mi ayrı mı yazılır, TDK doğru yazılışı nedir, içinde işbaşı geçen cümleler nelerdir?

10.04.2020-15:32 - (Son Güncelleme: 29.01.2022-12:06) İşbaşı Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "işbaşı"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "işbaşı" olarak ortaya çıkıyor. Yani kelime bitişik yazılmalı.

Bazı örneklerde görülen “iş başı” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “işbaşı” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“İş yerlerinde işe başlama.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Pazartesi günü işbaşı yapacağım.

- İşbaşına Ferhan Bey geldi.

- Şimdiye kadar sabah postasının çoktan işbaşı yapması, otobüslerin biletçileriyle birlikte seferde olmaları gerekir. (Tarık Dursun K.)

- Haftaya işbaşı yapmanızı rica edeceğim.

- Bu hafta işbaşı yapmayı o kadar istemiyordu ki evde uyuyakaldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal