Ermenistan Azerbaycan Savaşını Anlatan Film: Laçin Geçidi

Yönetmenliğini Kuban Uğur İlhan’ın yaptığı 1993 yapımı savaş filmi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır bölgesi olan Dağlık Karabağ’a giden anayol Laçin Koridoru’nun korunması için verilen mücadeleyi konu alıyor. Yıllar önce çekilen bu film, son zamanlarda yaşanan olaylara resmen tanıklık ediyor.

01.10.2020-09:52 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-09:48) Ermenistan Azerbaycan Savaşını Anlatan Film: Laçin Geçidi

Haber365 Özel | Eylem Taşcı

Dağlık Karabağ’a giden ana yolun bu geçitten geçmesi ve bu pasajın stratejik değerini bilen Ermenilerin haince pusular kurarak ele geçirmesini anlatıyor Laçin Geçidi. Aynı zamanda film, Laçin Koridoru’nun Ermenilerin işgaline karşı geliştirilen strateji üzerinde görev alan 4 önemli subaya da yer veriyor. Ayrıca bu subaylar şimdiye kadar yaptıkları üstün hizmetlerinden dolayı Azerbaycan güçlerine önderlik etmesiyle öne çıkıyor.

Bu 4 subaydan bahsedecek olursak; Ordunun en disiplinli subayı olarak göze çarpan Şahin, cephede en ağır şartlarda bile askerlerin kendilerine son derece özen göstermesini ister. Askerler ne kadar temizse o kadar başarılı olacağına inanır. Asabi olmasıyla dikkat çeken Gündüz, ordunun en iyi nişancısıdır. Askerlerin saygısını bu korkuyla fazlasıyla kazanmasının yanı sıra, emrindeki askerlerin ondan çekinmesini de sağlar. Oldukça sert bir yapıya sahip olan Murad, ismini -arkadaşları arasında- Osmanlı padişahı 4. Murad’dan alır. Süleyman ise, kıvrak zekası ve stratejileriyle ordu içinde fazlasıyla etkili olur. Bu geçidin imhası için de bütün planları Süleyman yapar.

‘Ermeni Subayı : (Gündüz’e bakarak) Gözlüğün bendeyken dünyayı nasıl görüyorsun?

Gündüz : Sen Azeri gözlüğü ile dünyayı nasıl görüyorsun?’

Azerbaycan tarihinin en önemli savaş filmlerinden biri olan Laçin Geçidi, bu 4 subayın Ermenilere karşı nasıl cesurca savaştıklarını bizlere gösteriyor. Yıllardır gerilimin yüksek olduğu Azerbaycan-Ermenistan hattında, bugünlerde yaşadıklarımız ise herkesi büyük ölçüde etkiliyor. Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışmalar kısa sürede savaşa dönüştü ve yüzlerce insan yaralandı. Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuz bugünlerde, yaşanılanlara üzülüyor ve bir an önce bitmesini temenni ediyoruz.

Uğur İlhan’ın hem yönettiği hem de başrolünü oynadığı bu film, çok eski olsa dahi hala Azerbaycan tarihinde önemini koruyor. Özellikle filmde çalınan müziklere aşina olacak ve geçmişe doğru bir yolculuk yapacaksınız…

‘Biliyorum ki bu yolda bir gün ölsem de bayrağı biri kaldıracak sevgili yârim, özgürlük uğruna toprağa dökülecek kanımız bir gonca bitirecek. Bunu hiçbir zaman unutma.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal